Buitenland

Eurocommissaris waarschuwt Twitter: ‘Vrijheid van meningsuiting niet onbeperkt in EU’

27-04-2023 11:36

Elon Musk
KLYONA / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO

Vera Jourová, vicevoorzitter van de Europese Commissie voor Waarden en Transparantie, heeft verklaard dat zij Elon Musk, eigenaar van Twitter, graag zou willen uitleggen dat de EU de vrijheid van meningsuiting beschermt, maar dat deze vrijheid niet onbeperkt is.

Tijdens een vergadering met Europese nieuwsagentschappen gaf Jourová toe dat Brussel “teleurgesteld” is over de gegevens die Twitter regelmatig verstrekt en dat de Europese Commissie vreest dat het bedrijf niet zal kunnen voldoen aan toekomstige Europese regels inzake inhoudscontrole.

Agressieve Russische propaganda

Op persoonlijke titel gaf Jourová aan dat ze zich “steeds ongemakkelijker voelt bij Twitter” omdat het een plek wordt voor “ongereguleerde agressieve Russische propaganda“.

Ze herinnerde eraan dat Twitter momenteel een vrijwillige gedragscode heeft ondertekend, maar dat er in de toekomst een Europese Digital Services Act komt, die het instrument kan zijn dat platforms nodig hebben om te overtuigen dat ze er alles aan doen om het risico van desinformatie te beperken.

Waarschuwing voor problemen

Jourová waarschuwde dat Twitter problemen kan krijgen als het niet voldoet aan deze toekomstige verordening, maar benadrukte dat er nog ruimte is voor dialoog met het bedrijf.