Buitenland

1 mei-viering: Franse politie levert veldslag met ‘black block’-anarchisten

01-05-2023 21:47

Frankrijk, 1 mei 2023
Agenten van de oproerpolitie begeven zich tussen het puin tijdens een demonstratie, maandag 1 mei 2023 in Parijs. (AP Photo/Aurelien Morissard)

PARIJS, 1 mei (Reuters) – De Franse politie is in Parijs en andere steden slaags geraakt met honderden zwartgeklede anarchisten tijdens door vakbonden geleide protesten tegen de verhoging van de pensioenleeftijd door president Emmanuel Macron.

Demonstranten bekogelden de Parijse politie met molotovcocktails en vuurwerk, staken bouwmaterialen in brand en vernielden bushaltes. Vreedzaam marcherende demonstranten joelden de politie uit, die reageerde met traangas en wapenstokken.

Hulpdiensten blusten met waterkanonnen een brand die de ramen van nabijgelegen flats zwart maakte. Een agent raakte zwaargewond toen hij werd geraakt door een vurig projectiel.

Lyon en Nantes

Ook in Lyon en Nantes brak geweld uit, waarbij enkele voertuigen in brand werden gestoken en bedrijfspanden werden vernield. Bijna 200 mensen werden gearresteerd op een dag dat ongeveer 782.000 mensen de straat op gingen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Macron verhoogde vorige maand de pensioenleeftijd met twee jaar tot 64 jaar, ondanks stakingen in verschillende sectoren, waardoor zijn populariteit daalde tot bijna het dieptepunt van de “Gele Hesjes”-crisis in 2018-2019.

Meerderheid tegen hogere pensioenleeftijd

De hervorming heeft de ontevredenheid over een president die door velen wordt gezien als afstandelijk en onverschillig voor hun dagelijkse problemen, gekristalliseerd, en hij werd tijdens wandeltochten die bedoeld waren om de steun te herstellen, opgewacht door spotters en lawaaimakers.

“De regerings probeert vrij snel van onderwerp te veranderen, maar laten we zeggen dat het niet werkt. Des te beter!” zei beeldhouwer Antoine Eveillo.

De vakbonden hadden opgeroepen tot een grote opkomst omdat ze een ommekeer willen afdwingen bij de regering-Macron, die haar pensioenwet heeft doorgedrukt zonder eindstemming in de Nationale Assemblee, waar ze geen werkende meerderheid heeft.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Aurelien Morissard.

 

Uit opiniepeilingen blijkt dat een grote meerderheid van de Fransen tegen de hogere pensioenleeftijd is.

“De uitvoerende macht kan niet regeren zonder de steun van de bevolking,” zei Sophie Binet, leider van de hardlinkse vakbond CGT.

Binet zei dat de CGT nog niet heeft besloten of zij zal deelnemen aan gesprekken met de regering over andere arbeidsgerelateerde kwesties zoals salarissen, arbeidsvoorwaarden en uitkeringen.

De gematigde vakbond CFDT zal aan die besprekingen deelnemen, aldus haar leider Laurent Berger.

Hoeksteen van sociale bescherming

Maar Berger verwierp ook suggesties dat een zeldzame alliantie tussen de belangrijkste vakbonden op de proef wordt gesteld nu de pensioenwet is ondertekend.

Het pensioenstelsel is een hoeksteen van Frankrijks gekoesterde model van sociale bescherming. Een spandoek met de tekst “Pensioen voor artritis!” verwoordde de afkeer van velen die te horen kregen dat ze langer moesten werken.

Italië

Elders in Europa demonstreerden de drie belangrijkste Italiaanse vakbonden in de zuidelijke stad Potenza tegen een pakket arbeidsmaatregelen dat door de rechtse regering van premier Giorgia Meloni is goedgekeurd.

Zwitserland

Tijdens een optocht in de Zwitserse stad Zürich gooiden demonstranten waterballonnen naar de politie en bespoten ze eigendommen.

Pensioenhervormingen

Macron zegt dat de Franse hervorming nodig is om een van de meest genereuze pensioenstelsels ter wereld te ondersteunen.

De Franse pensioenuitkeringen als percentage van het inkomen vóór pensionering zijn veel hoger dan elders en een Fransman blijft doorgaans langer met pensioen dan in andere OESO-landen.

De gepensioneerde metaalbewerker Michel Maingy zei dat hij het gevoel had dat de strijd om de pensioenen was verloren. Toch zijn er nog gevechten te winnen bij de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden, zei hij.

“We moeten onze kin omhoog houden”, zei hij in de aanloop naar het protest in Nantes.

AA-kredietwaardigheid

Een verharding van de politieke oppositie dreigt de rest van Macrons hervormingsagenda te bemoeilijken, waaronder een werkgelegenheidswet die mensen met een minimumuitkering verplicht om 15 tot 20 uur per week te werken of een opleiding te volgen.

Fitch verlaagde vrijdag de kredietwaardigheid van Frankrijk met één trede naar ‘AA-‘ vanwege de sociale onrust en de mogelijke politieke impasse.

 

AP Photo/Thibault Camus.

AP Photo/Aurelien Morissard.