Klimaat

Klimaatactivist lijmt zichzelf vast aan podium tijdens verkiezingsdebat Genève

01-05-2023 13:30

Klimaatactivist Geneve
Still: Twitter.

GENEVE, 1 mei (Reuters) – Een klimaatactivist heeft zondag tijdens een openbaar verkiezingsdebat in het centrum van de Zwitserse stad Genève zijn hand op het podium van een tv-presentator vastgeplakt, wat tot hoongelach en boegeroep van het publiek leidde.

Het protest van een man met een T-shirt met de tekst “Agir Ensemble“, of “Laten we samen handelen“, vond plaats tijdens een interview tussen de tv-presentator en een winnende kandidaat voor de zevenkoppige regeringsraad van het kanton Genève.

“Het is een schande, meneer. U gijzelt een democratisch tv-programma”, zei Jeremy Seydoux, hoofdredacteur van Leman Bleu TV, terwijl hij met zijn vinger naar de activist wees.

“Het volk heeft vandaag gestemd en u komt hier uw hand op het bureau plakken, het is een schande.”

Politiek hangijzer

Op de beelden is een medewerker van Leman Bleu te zien die de activist van het podium probeert te verwijderen, voordat hij de lijm opmerkt. Hij keert dan terug met wasbenzine en de politie helpt de demonstrant weg te dragen terwijl leden van de menigte “opzij!” roepen.

Het klimaatbeleid van Zwitserland, dat door een website die toezicht houdt op de maatregelen van de regering op het gebied van de opwarming van de aarde, als “ontoereikend” wordt beschouwd, is dit jaar een heet politiek hangijzer in de aanloop naar een referendum over een nieuwe klimaatwet in juni.

Sommige activisten zijn begonnen met gedurfdere methoden, zoals zichzelf vastlijmen aan een weg in een Alpentunnel.

Los daarvan daagt een groep Zwitserse oudere vrouwen Bern voor een Europese rechtbank in een historische zaak wegens zijn “jammerlijk ontoereikende” inspanningen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.