Buitenland

Zwitserland: ‘Covid-19-vaccins niet de oorzaak van oversterfte’

29-04-2023 18:55

Vaccin
Shutterstock.

Net als in Nederland is er ook in Zwitserland al een aantal jaren sprake van oversterfte. En net als in Nederland wordt onderzoek gedaan naar de redenen voor oversterfte.

Uit de meest recente gevens (tot juni 2022) van het Zwitserse bureau voor de statistiek (de BfS) blijkt nu dat weliswaar niet exact bewezen is wat wél de oversterfte heeft veroorzaakt, maar dat het in elk geval niet door Covid-19-vaccinaties komt.

Citaat uit de Neue Zürcher Zeitung:

“De BfS registreerde in de eerste helft van 2022 slechts twee sterfgevallen als gevolg van “ongewenste bijwerkingen bij het gebruik van Covid 19-vaccins”. Deze zijn tragisch, maar kunnen de extra sterfte in heel Zwitserland niet verklaren. Rolf Weitkunat van de BfS zegt: “Het is praktisch onmogelijk dat de vaccinatie een reden was voor de oversterfte.”

Omikron-golf

De statistici gaan er nu vanuit dat een groot deel van de oversterfte in de eerste helft van 2022 kan worden verklaard door de Omikron-golf. Die toch meer slachtoffers lijkt te hebben gemaakt dan verwacht.

Hiermee is alleen de oversterfte in de eerste helft van 2022 in Zwitserland verklaard. De tweede helft kende een nog hogere oversterfte, maar ook hittegolven en een griepepidemie.

Het is onbekend wanneer alle benodigde data voor de tweede helft van 2022 in Zwitserland wordt gepubliceerd.