Buitenland

Russen kunnen vanaf 30 juni niet meer Tinderen

02-05-2023 11:59

2 mei (Reuters)Tinder-eigenaar Match Group heeft gezegd dat het per 30 juni uit Rusland zal stappen, onder verwijzing naar de noodzaak om de mensenrechten te beschermen.

“Wij zetten ons in voor de bescherming van de mensenrechten”, aldus Match in een maandag gepubliceerd jaarlijks impactrapport. “Onze merken ondernemen stappen om de toegang tot hun diensten in Rusland te beperken en zullen hun terugtrekking uit de Russische markt tegen 30 juni 2023 voltooien.”

Veel aanbieders van digitale diensten met weinig personeel in Rusland, zoals Spotify en Netflix, trokken zich terug kort nadat Moskou in februari 2022 zijn militaire campagne in Oekraïne begon.

Negatieve gevolgen

Match, wiens merken datingapplicaties zoals Tinder, Hinge en PlentyOfFish omvatten, heeft weinig publieke verklaringen afgelegd over zijn Russische activiteiten, maar markeerde negatieve gevolgen voor zijn Europese activiteiten in maart 2022.

Match reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om aanvullend commentaar.

Match-aandeelhouder Friends Fiduciary Corp zei dat Match een voorbeeld had gesteld voor anderen door zijn beslissing te koppelen aan de mensenrechtenrisico’s waarmee het Oekraïense volk wordt geconfronteerd.

Europol

Het Europese politieagentschap Europol zei in september dat dating apps behoren tot de online platforms die “gekaapt” worden door individuen voor mensenhandel, waarbij de aandacht werd gevestigd op de benarde situatie van Oekraïense vluchtelingen.

Jeff Perkins, uitvoerend directeur bij Friends Fiduciary, zei tegen Reuters dat een bedrijf dat handelt op vertrouwen een goede reden heeft om Rusland te verlaten:

“Het ziet er niet goed uit voor een vertrouwd merk om zijn activiteiten voort te zetten in een land waar het staatshoofd is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof.”

Arrestatiebevel

Het ICC vaardigde op 17 maart een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin en beschuldigde hem van de oorlogsmisdaad van het illegaal deporteren van honderden kinderen uit Oekraïne.

Moskou ontkent oorlogsmisdaden te hebben gepleegd, waaronder de gedwongen deportatie van kinderen, en zegt dat het besluit van het ICC zinloos is omdat Rusland geen lid is.