Buitenland

Wagner-groep: ‘Tegenoffensief Oekraïne is al begonnen’

03-05-2023 22:36

Oekraïne
Oekraïense soldaten in Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne, woensdag 7 december 2022. (AP Photo/LIBKOS)

MOSKOU, 3 mei (Reuters)Jevgeni Prigozjin, leider van de Russische huurlingenmacht Wagner Group, zei woensdag dat hij gelooft dat het beloofde tegenoffensief van de Oekraïense troepen al is begonnen en dat zijn troepen verhoogde activiteit langs het front waarnemen.

In een door zijn persdienst op sociale media gepubliceerde audioboodschap zei Prigozhin dat de “actieve fase” van het tegenoffensief in de komende dagen zou beginnen.

Grootst mogelijke activiteit

De regering van Kiev belooft al lange tijd een tegenoffensief om te beginnen met de terugname van het grondgebied in het oosten dat Rusland in februari 2022 annexeerde na een inval.

“Ik geloof dat de opmars van het Oekraïense leger al is begonnen. We zien de grootst mogelijke activiteit zowel in de perimeter als binnen de frontlinies,” zei Prigozhin.

“Ik geloof daarom dat het allemaal al begonnen is. En ik geloof dat het in de zeer nabije toekomst een actieve fase zal ingaan. Het zou een kwestie van dagen kunnen zijn.”

10 maanden belegering

Prigozjin zei later dat zijn troepen 230 meter zijn opgerukt in de gevechten die de oostelijke Oekraïense stad Bakhmut hebben overspoeld. De verwoeste stad, waar ooit 70.000 mensen woonden, wordt al bijna 10 maanden belegerd.

Prigozhin zei dat de Oekraïense troepen nu beperkt zijn tot een gebied van slechts 2,64 vierkante kilometer. (ongeveer één vierkante kilometer).

Reuters kon de berichten over het slagveld niet verifiëren.

Artilleriemunitie

Prigozhin herhaalde zijn klacht dat Moskou zijn verzoeken om meer granaten te leveren negeert.

“Het ministerie van defensie heeft ons niet voorzien van artilleriemunitie en we hebben slechts middelen voor een paar dagen,” zei Prigozhin. “Ze negeren alle verzoeken van Wagner.”