Buitenland

Rusland: ‘VS zitten achter drone-aanslag op Kremlin’

04-05-2023 12:27

Red Square
Dall-E.

4 mei (Reuters) – Rusland heeft de Verenigde Staten er donderdag van beschuldigd achter een naar eigen zeggen met drones uitgevoerde aanval op het Kremlin te zitten om president Vladimir Poetin te doden.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, maakte de beschuldiging in een briefing aan verslaggevers. Hij zei dat Washington moet weten dat Rusland wist dat het de doelwitten selecteerde en dat Oekraïne slechts de Amerikaanse plannen uitvoerde. Hij gaf geen bewijs voor de bewering dat de VS erbij betrokken waren.

Oekraïne heeft betrokkenheid ontkend bij het incident in de vroege uren van woensdag, toen op videobeelden te zien was hoe twee vliegende objecten het Kremlin naderden en een ervan met een felle flits explodeerde.

‘Absoluut belachelijk’

“Pogingen om dit te ontkennen, zowel in Kiev als in Washington, zijn natuurlijk absoluut belachelijk. We weten heel goed dat beslissingen over dergelijke acties, over dergelijke terroristische aanvallen, niet in Kiev maar in Washington worden genomen,” zei Peskov.

Hij beweerde dat de Verenigde Staten vaak zowel de doelen selecteren die Oekraïne moet aanvallen, als de middelen om ze aan te vallen.

“Ook dit wordt vaak van over de Oceaan gedicteerd. We weten dit goed en zijn ons hiervan bewust. In Washington moeten ze duidelijk begrijpen dat wij dit weten.”

Zorgvuldig overwogen en evenwichtige reactie

Het Kremlin heeft gezegd dat het zich het recht voorbehoudt om vergeldingsmaatregelen te nemen, maar heeft niet gezegd in welke vorm.

Peskov zei dat Rusland verschillende opties heeft en dat de reactie, wanneer die komt, zorgvuldig overwogen en evenwichtig zal zijn. Hij zei dat er een dringend onderzoek gaande is, maar kon niet zeggen wanneer de resultaten daarvan bekend zullen zijn.

Witte Huis ontkent

Het Witte Huis wees de beschuldiging af. John Kirby, woordvoerder nationale veiligheid van het Witte Huis, zei tegen MSNBC dat de Russische beweringen onjuist waren en dat Washington Oekraïne niet aanmoedigt of in staat stelt buiten zijn grenzen toe te slaan.

Aanpassingen: laatste alinea toegevoegd om 14:07 uur.