Buitenland

Acht doden, zeven gewonden bij massamoord in winkelcentrum Allen, Texas

07-05-2023 20:47

Allen, Texas
AP Photo/LM Otero

ALLEN, Texas (AP) – Een nieuwe Amerikaanse gemeenschap rouwde zondag om levens die verloren gingen bij een massale schietpartij – dit keer in een winkelcentrum in de buurt van Dallas, waar een schutter uit een auto stapte en het vuur opende op het winkelend publiek.

Acht mensen werden gedood en zeven gewond zaterdag in de voorstad Allen voordat de aanvaller werd gedood door een politieagent die toevallig in de buurt was, zeiden de autoriteiten.

John Mark Caton, senior pastor van Cottonwood Creek Church, ongeveer twee mijl van het winkelcentrum, bad tijdens zijn wekelijkse dienst voor de slachtoffers, de eerste hulpverleners en het winkelend publiek en de werknemers die “langs dingen liepen die ze nooit hadden mogen zien”.

“Sommige van onze mensen waren daar. Sommigen misschien in deze kamer. Sommige van onze studenten werkten in die winkels en zullen hierdoor voor altijd veranderd zijn,” zei Caton.Terugdenkend aan telefoongesprekken met politieagenten, zei hij: “Er was geen agent die ik gisteren sprak die niet op een bepaald moment in het gesprek huilde.”

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

De kerk plande een avondwake in de nasleep van de schietpartij, die de laatste aanval was die bijdroeg aan het ongekende tempo van massamoorden dit jaar. Nauwelijks een week eerder werden in Cleveland, Texas, vijf mensen doodgeschoten nadat een buurman een man vroeg te stoppen met het afvuren van zijn wapen terwijl een baby sliep, aldus de autoriteiten.

Kinderen onder slachtoffers

De politie gaf niet onmiddellijk details over de slachtoffers in Allen Premium Outlets, een uitgestrekt openlucht winkelcentrum, maar getuigen meldden dat ze kinderen onder hen zagen. Sommigen zeiden dat ze ook een politieagent en een bewaker van het winkelcentrum bewusteloos op de grond zagen liggen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Still: Twitter.

 

Een 16-jarige medewerker van een pretzelstand, Maxwell Gum, beschreef een stormloop van het winkelend publiek. Hij en anderen schuilden in een opslagruimte.

“We begonnen te rennen. Kinderen werden vertrapt,” zei Gum. “Mijn collega pakte een 4-jarig meisje op en gaf haar aan haar ouders.”

Drie dozijn schoten

Dashcamvideo die online circuleert toont de schutter die uit een auto stapt en op mensen op de stoep schiet. Meer dan drie dozijn schoten waren te horen toen het voertuig dat de video opnam wegreed.

Allen Fire Chief Jonathan Boyd zei dat zeven mensen, inclusief de schutter, ter plaatse overleden. Negen slachtoffers werden naar ziekenhuizen gebracht. Twee van hen stierven.

Drie van de gewonden waren in kritieke toestand zaterdagavond, en vier waren stabiel, zei Boyd.

Een agent van het Allen Police Department was in het gebied voor een niet-verwante oproep toen hij schoten hoorde om 15:36 uur, schreef het departement op Facebook.

“De agent schakelde de verdachte uit en neutraliseerde de dreiging. Hij riep vervolgens hulpverleners op”, aldus het bericht.

Massamoorden

Massamoorden zijn dit jaar in de Verenigde Staten met een duizelingwekkende frequentie gepleegd, met een gemiddelde van ongeveer één per week, volgens een database die wordt bijgehouden door The Associated Press en USA Today in samenwerking met de Northeastern University.

In een verklaring zei president Biden dat de aanvaller tactische uitrusting droeg en vuurde met een AR-15 wapen. Hij drong er bij het Congres op aan om strengere beperkingen op te leggen aan vuurwapens en munitie.

“Zo’n aanval is te schokkend om zo bekend te zijn. En toch hebben Amerikaanse gemeenschappen dit jaar al ongeveer 200 massale schietpartijen meegemaakt, volgens toonaangevende tellingen,” zei Biden, die de vlaggen liet zakken tot halfstok.

Republikeinen in het Congres, zei hij, “kunnen deze epidemie niet blijven afwachten.”

De Republikeinse Greg Abbott uit Texas, die wetten heeft ondertekend die de vuurwapenbeperkingen hebben versoepeld na massale schietpartijen in het verleden, noemde de aanval op het winkelcentrum een “onuitsprekelijke tragedie”.

Op sociale media werden video’s getoond van mensen die over een parkeerplaats renden onder het geluid van geweerschoten.

‘Ik bid dat het geen kinderen waren’

Fontayne Payton, 35, was bij H&M toen hij door zijn koptelefoon schoten hoorde.

“Het was zo luid, het klonk alsof het buiten was,” zei Payton.

Mensen in de winkel verspreidden zich voordat medewerkers de groep naar de paskamers brachten en vervolgens naar een afsluitbare achterkamer, zei hij. Toen ze toestemming kregen om te vertrekken, zag Payton dat de winkel gebroken ruiten had en een spoor van bloed naar de deur. Afgedankte sandalen en bebloede kleren lagen in de buurt.

Eenmaal buiten zag Payton lichamen.

“Ik bid dat het geen kinderen waren, maar het leken wel kinderen,” zei hij. De lichamen waren bedekt met witte handdoeken, ineengezakt over tassen op de grond. “Het brak me toen ik naar buiten liep om dat te zien.”

Verderop zag hij het lichaam van een zwaargebouwde man in het zwart. Hij nam aan dat het de schutter was, zei Payton, omdat het, in tegenstelling tot de andere lichamen, niet bedekt was.

‘Hoop harde knallen’

Tarakram Nunna, 25, en Ramakrishna Mullapudi, 26, zeiden dat ze drie mensen bewegingloos op de grond zagen liggen, waaronder één die een politieagent leek te zijn en een ander die leek op een beveiliger van het winkelcentrum.

Een andere shopper, Sharkie Mouli, 24, zei dat hij zich verstopte in een Banana Republic. Toen hij wegging, zag hij iemand die op een politieagent leek bewusteloos naast een andere bewusteloze persoon buiten de winkel liggen.

“Ik heb zijn pistool naast hem zien liggen en een man die bewusteloos naast hem lag,” zei Mouli.

Stan en Mary Ann Greene waren aan het rondneuzen in een sportwinkel in Columbia toen de schietpartij begon.

“We waren net binnen, een paar minuten eerder, en we hoorden een hoop harde knallen,” vertelde Mary Ann Greene aan The Associated Press.

Medewerkers rolden het veiligheidshek neer en brachten iedereen naar de achterkant van de winkel totdat de politie arriveerde en hen naar buiten begeleidde, zeiden de Greenes.

Eber Romero was in een Under Armour winkel toen een caissière zei dat er een schietpartij was.

Toen hij wegging, leek het winkelcentrum leeg en alle winkels hadden hun veiligheidshekken neergelaten, zei Romero. Toen zag hij gebroken glas en slachtoffers van de schietpartij op de vloer van het winkelcentrum.

Allen, een stad met 105.000 inwoners, ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van het centrum van Dallas.

 

Let op: onderstaande video bevat schokkende beelden.