Economie

IMF: ‘Default VS heeft zeer ernstige gevolgen voor wereldeconomie en economie VS’

11-05-2023 18:37

Dollar
Illustratiefoto. @Shutterstock

WASHINGTON, 11 mei (Reuters) – Het Internationaal Monetair Fonds heeft donderdag gezegd dat wanbetaling van de Amerikaanse schuld als gevolg van het niet verhogen van het schuldenplafond “zeer ernstige gevolgen” zou hebben voor de Amerikaanse economie en de wereldeconomie, waaronder waarschijnlijk hogere leenkosten.

IMF-woordvoerder Julie Kozack vertelde tijdens een persconferentie ook dat de Amerikaanse autoriteiten waakzaam moeten blijven voor nieuwe kwetsbaarheden in de Amerikaanse banksector, waaronder regionale banken, die kunnen ontstaan bij de aanpassing aan een veel hogere rente.

Diepere onrust op financiële markten

Kozack zei dat het IMF het effect van een faillissement van de VS op de mondiale groei niet onmiddellijk kon kwantificeren. Het fonds voorspelde in april een wereldwijde bbp-groei van 2,8% voor 2023, maar zei dat diepere onrust op de financiële markten, gekenmerkt door een sterke daling van de activaprijzen en een scherpe daling van de kredietverlening door banken, de productiegroei zou kunnen doen terugvallen tot 1,0%.

Maar ze zei dat hogere rentetarieven een gevolg kunnen zijn van het in gebreke blijven van de VS en een bredere instabiliteit van de wereldeconomie.

“We willen die ernstige gevolgen vermijden”, zei Kozack. “En daarom roepen we alle partijen opnieuw op om samen te komen, een consensus te bereiken en de kwestie zo snel mogelijk op te lossen.”

Schuldplafond van 31,4 biljoen dollar

Gedetailleerde besprekingen over het verhogen van het schuldplafond van 31,4 biljoen dollar van de Amerikaanse overheid gingen woensdag van start, waarbij de Republikeinen bleven aandringen op bezuinigingen, een dag nadat de Democratische president Joe Biden en de Republikeinse top van het congres Kevin voor het eerst in drie maanden over de kwestie hadden vergaderd.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft gewaarschuwd dat de VS al op 1 juni in gebreke zou kunnen blijven als het Congres er niet in slaagt de limiet voor leningen te verhogen.

Doortastende maatregelen

Met betrekking tot de onrust in de Amerikaanse banksector zei Kozack dat het IMF de “doortastende” maatregelen van Amerikaanse toezichthouders en beleidsmakers om het faillissement van drie grote regionale Amerikaanse kredietverstrekkers in de afgelopen weken in te dammen, heeft toegejuicht.

Kozack voegde eraan toe dat het fonds binnenkort zijn jaarlijkse “Artikel IV”-beoordeling van het economische beleid van de VS zal uitvoeren en dat in die beoordeling, die tegen eind mei zal worden uitgebracht, het effect van de druk op regionale banken zal worden geanalyseerd, met inbegrip van een eventuele aanscherping van de kredietvoorwaarden.