Buitenland

WHO: nieuwe medicijnen tegen obesitas geen wondermiddel

12-05-2023 08:50

Dik
Shutterstock.

LONDEN, 12 mei (Reuters) – Nieuwe zeer effectieve medicijnen om af te vallen, zoals Wegovy van Novo Nordisk, zijn geen wondermiddel om de snelle toename van obesitas in de wereld aan te pakken, aldus het hoofd voeding van de Wereldgezondheidsorganisatie tegen Reuters, nu het agentschap voor het eerst in meer dan 20 jaar de richtlijnen voor de behandeling van obesitas herziet.

Het wereldwijde gezondheidsorgaan herziet eerst de richtlijnen voor de behandeling van kinderen en adolescenten met obesitas en zal daarna de aanbevelingen voor volwassenen bijwerken, aldus Francesco Branca, WHO-directeur voeding en voedselveiligheid.

De WHO heeft in 2000 voor het laatst wereldwijde richtsnoeren over dit onderwerp uitgebracht, die worden gebruikt als blauwdruk voor landen die niet over de middelen beschikken om hun eigen plannen op te stellen.

Verkeerde communicatie

Als onderdeel van het werk, heeft de WHO het Mario Negri Instituut voor Farmacologisch Onderzoek, in Milaan, Italië, opdracht gegeven om het bewijs voor het gebruik van alle geneesmiddelen voor kinderen en adolescenten te beoordelen – van oudere opties zoals GSK’s Xenical tot nieuwere, meer effectieve behandelingen zoals Wegovy en Eli Lilly en Co’s Mounjaro, vertelde Branca aan Reuters.

“Het soort communicatie dat rond deze medicijnen is gedaan – ‘We hebben een oplossing gevonden’ – dat is verkeerd,” zei Branca. Medicijnen tegen obesitas zijn belangrijk, maar moeten “deel uitmaken van een alomvattende aanpak”, zei hij. “Dit is geen wondermiddel.”

Branca zei dat andere maatregelen, waaronder dieet en lichaamsbeweging, van cruciaal belang blijven om obesitas onder controle te krijgen. Uit de laatste WHO-gegevens blijkt dat het percentage kinderen en adolescenten van 5 tot 19 jaar met obesitas of overgewicht is gestegen tot iets meer dan 18% in 2016 van 4% in 1975, en dit vertegenwoordigt nu meer dan 340 miljoen mensen.

Novo Nordisk en Eli Lilly reageerden niet onmiddellijk op een verzoek van Reuters om commentaar.

Type 2-diabetes

Wegovy en Mounjaro werden oorspronkelijk ontwikkeld voor type 2-diabetes om de bloedglucose te helpen controleren. Meer recent is aangetoond dat ze mensen helpen ongeveer 15% van hun lichaamsgewicht te verliezen, waardoor ze de aandacht trokken van patiënten, investeerders en zelfs beroemdheden.

Ze maken deel uit van een klasse van geneesmiddelen die bekend staan als GLP-1-agonisten, worden wekelijks geïnjecteerd en werken door het beïnvloeden van hongersignalen naar de hersenen en het vertragen van de snelheid waarmee iemands maag zich leegt, waardoor ze langer een vol gevoel hebben.

Studies suggereren dat mensen de medicijnen waarschijnlijk hun hele leven moeten gebruiken om hun gewicht te behouden.

100 miljard dollar omzet

Wegovy is goedgekeurd voor gewichtsverlies in de Verenigde Staten en Europa, terwijl Mounjaro naar verwachting later dit jaar in de VS zal worden goedgekeurd. De enorme vraag naar de geneesmiddelen zal naar verwachting binnen tien jaar een jaarlijkse omzet van 100 miljard dollar opleveren, met maar liefst 10 verschillende geneesmiddelen op de markt.

Amerikaanse medische groepen herzien ook hun richtlijnen voor de behandeling van obesitas om het beste gebruik van Wegovy en soortgelijke medicijnen te overwegen, waarbij sommige specialisten een breed gebruik bepleiten, terwijl anderen aanbevelen ze bij voorkeur te gebruiken voor risicopatiënten met gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hartziekten, die worden verergerd door overgewicht.

De American Academy of Pediatrics heeft het gebruik van dergelijke medicijnen aanbevolen bij kinderen van 12 jaar of ouder met overgewicht, hoewel de langetermijneffecten nog moeten worden onderzocht.

Robuustere methodologie

De WHO zei dat haar herziene richtlijnen gebaseerd zullen zijn op een robuustere methodologie dan de vorige versies en de meest recente wetenschappelijke gegevens zullen bevatten. Het eerste ontwerp van de nieuwe richtlijnen voor kinderen en adolescenten wordt eind dit jaar verwacht.

Branca zei dat de onderzoekers van Mario Negri en andere instellingen die aan de richtsnoeren werken, uitvoerig zijn doorgelicht om belangenverstrengeling te voorkomen.

Novo Nordisk werd eerder dit jaar geschorst door de Association of the British Pharmaceutical Industry vanwege zijn marketingpraktijken, zoals het financieren van gezondheidswerkers en het geven van trainingen die volgens de vereniging bedoeld waren om zijn geneesmiddel te promoten.

“We screenen echt de potentiële belangenconflicten,” zei Branca.

Hij beschreef obesitas als een “toenemende epidemie“.

“Er zijn meerdere redenen waarom we echt veel serieuzer en gedurfder actie moeten ondernemen,” zei hij.