Buitenland

UFO in Pools luchtruim, waarschijnlijk observatieballon uit richting Wit-Rusland

13-05-2023 11:57

WARSCHAU, 13 mei (Reuters) – Een ongeïdentificeerd object dat het Poolse luchtruim binnendrong vanuit de richting van Wit-Rusland was waarschijnlijk een observatieballon, zei Polen’s ministerie van defensie op zaterdag op Twitter.

NAVO-lid Polen is op zijn hoede voor schendingen van zijn luchtruim terwijl de oorlog in buurland Oekraïne woedt na incidenten in november en december waarbij raketten op zijn grondgebied landden.

Object nog niet gevonden

Kapitein Ewa Zlotnicka, persvoorlichter van het Operationeel Commando van de Strijdkrachten, vertelde omroep TVN 24 dat het object vrijdagavond het Poolse luchtruim binnenkwam.

Het ministerie zei dat het radar contact ermee was verloren in de buurt van Rypin, een stad in het noord-centrum van Polen. Een woordvoerder van de Territoriale Defensiemacht zei dat er naar het object gezocht werd.

Russische en Wit-Russische autoriteiten waren niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.

Nationale veiligheid

Na de dood in november van twee Polen die werden getroffen door wat Warschau concludeerde dat een verkeerd afgevuurde Oekraïense luchtverdedigingsraket was, en de ontdekking van de resten van de raket in Noord-Polen in april, is nationale veiligheid een belangrijk onderwerp in Polen in de aanloop naar verkiezingen later dit jaar.