Buitenland

President Estland: ‘Niet uit te sluiten dat Poetin kernwapens inzet’

14-05-2023 10:58

Nuke
Shutterstock.

De president van Estland heeft in een interview met Newsweek gezegd dat het niet uit te sluiten is dat de Russische president Vladimir Poetin kernwapens zal gebruiken als hij zich ‘in een zeer wanhopige situatie bevindt’.

Alar Karis vertelde in het interview echter ook dat hij ‘niet erg bezorgd is’ over Russische kernwapens, maar dat hij en andere westerse leiders ‘zich wel moeten voorbereiden op de mogelijkheid van dreigementen met en gebruik van kernwapens’.

Karis:

“Er zijn maar weinig mensen die dicht bij Poetin staan die het echt weten. Maar hij is zeker niet krankzinnig, althans in medische zin. Dat betekent dat hij precies weet wat hij doet. Maar er is niet veel informatie, je kunt speculeren dat als Poetin generaals begint te wisselen dat iets niet gaat zoals hij wil.

“Als Rusland heel wanhopig wordt, en ik zou niet zeggen per ongeluk, maar misschien zelfs opzettelijk, dan zouden ze op een knop kunnen drukken. Maar zo makkelijk is het niet. Het is niet zo dat je een knop in de hoek hebt, en dan ga je erop drukken. Er moeten nog bepaalde stappen worden gevolgd.”

Onwaarschijnlijk

De directeur van de Amerikaanse National Intelligence heeft eerder deze maand nog laten weten dat ze het gebruik van kernwapens door Rusland inschatten als ‘zeer onwaarschijnlijk’.