Portemonnee

Nieuwe CEO Vodafone wil 11.000 banen schrappen komende drie jaar

16-05-2023 10:43

LONDEN, 16 mei (Reuters) – De nieuwe baas van Vodafone, Margherita Della Valle, zei dinsdag dat ze in drie jaar tijd 11.000 banen zou schrappen om het telecomconcern te vereenvoudigen en zijn concurrentiepositie te herstellen, terwijl het bedrijf dit jaar een daling van de vrije kasstroom met 1,5 miljard euro voorspelde.

Het banenverlies is het grootste in de geschiedenis van Vodafone, dat in Europa en Afrika ongeveer 100.000 mensen in dienst heeft en daarmee een van de bekendste Britse bedrijfsmerken is.

“Onze prestaties zijn niet goed genoeg geweest”, aldus Della Valle, die vorige maand definitief tot CEO werd benoemd: “Mijn prioriteiten zijn klanten, eenvoud en groei”.

Ondermaatse prestatie

Vodafone opende 4,5% lager, de grootste daler in de FTSE 100 en zakte naar het laagste niveau sinds begin januari.

“Slechte prestaties zijn iets wat de markten de laatste tijd zijn gaan verwachten van Vodafone, en de resultaten voor het hele jaar ontzenuwen de trend niet”, aldus Matt Britzman, aandelenanalist bij Hargreaves Lansdown.

Della Valle zei dat Duitsland, de grootste markt van Vodafone, ondermaats presteerde, terwijl Spanje, dat de afgelopen jaren te kampen heeft gehad met moordende concurrentie, strategisch werd herzien.

Slecht rendement

De druk op het bedrijf onderstrepend, zei Vodafone dat het dit boekjaar 3,3 miljard euro aan cash zou genereren, tegenover 4,8 miljard euro in het jaar tot eind maart 2023. Analisten hadden 3,6 miljard euro verwacht.

De druk in Duitsland en de hogere energiekosten resulteerden in een daling van de kernwinst van Vodafone met 1,3% tot 14,7 miljard euro.

Volgens Vodafone levert de Europese telecommarkt al geruime tijd een slecht rendement op het in netwerken geïnvesteerde kapitaal en zijn de relatieve prestaties in de loop der tijd verslechterd.

Activistische beleggers en rivalen hebben het Britse concern ook beschreven als log en traag reagerend op veranderingen in de markt.

Klantenservice

Della Valle zei dat zij het potentieel van zakelijke klanten, een van oudsher sterk punt van Vodafone, zou maximaliseren, terwijl zij zich in de consumentenmarkt zou concentreren op de basisbeginselen, zoals klantenservice.

Vodafone is al begonnen met het schrappen van banen op zijn grote markten. Eerder dit jaar werden in Italië 1000 banen geschrapt, terwijl in de media werd gemeld dat in Duitsland ongeveer 1300 banen zouden worden geschrapt.

Della Valle’s voorganger Nick Read, die in december opstapte, had gezegd dat consolidatie nodig was in grote markten zoals Groot-Brittannië, waar Vodafone al minstens negen maanden gesprekken voert met Three UK van rivaal Hutchison.

Maar op dinsdag zei Vodafone dat er geen zekerheid was dat er uiteindelijk een transactie zou worden overeengekomen. Het gaf verder geen commentaar op de gesprekken.