Buitenland

Servische scholen overspoeld door tsunami van bommeldingen

17-05-2023 12:15

Kalashnikov AK47
Shutterstock.

Woensdag ontvingen tientallen Servische scholen bommeldingen, zo meldt het Servische Ministerie van Onderwijs. Deze meldingen komen te midden van veiligheidsproblemen na twee massaschietpartijen eerder deze maand, waaronder een op een basisschool.

Het onderwijsministerie gaf aan dat 78 basisscholen en 37 middelbare scholen in Belgrado woensdag waarschuwingen per e-mail ontvingen dat er vermoedelijk explosieve apparaten waren geplaatst​1.

Studenten geëvacueerd

De lessen werden uitgesteld en studenten geëvacueerd terwijl de politie de gebouwen controleerde. Er zijn geen meldingen dat er bommen zijn gevonden in een van de scholen, en de politie moet nog een rapport uitbrengen.

Soortgelijke meervoudige dreigingen zijn in het verleden naar schooladressen in Servië en andere landen in de regio gestuurd en zijn elke keer vals gebleken.

Desalniettemin kunnen de bedreigingen de veiligheidsangsten verder verhogen na de schietpartijen op 3 en 4 mei die 10 mensen doodden en 21 mensen verwondden. De autoriteiten hebben al politie op scholen ingezet en een vuurwapencrackdown gelanceerd​.