Buitenland

Kosta Kecmanovic (13) verdachte schoolmassamoord Servië had lijst met te executeren namen

03-05-2023 18:09

Kosta Kecmanovic
Kosta Kecmanovic (13).

BELGRADO, Servië (AP) – De 13-jarige Kosta Kecmanovic die woensdag het vuur opende op zijn school in de hoofdstad van Servië tekende schetsen van klaslokalen en maakte een lijst van mensen die hij als doelwit wilde nemen in een zorgvuldig geplande aanval, aldus de politie. Hij doodde acht medeleerlingen en een bewaker voordat hij de politie belde en werd gearresteerd.

Massale schietpartijen zijn uiterst zeldzaam in de Balkan, hoewel Servië wordt overspoeld met wapens die zijn overgebleven uit de oorlogen van de jaren negentig. De afgelopen jaren zijn er geen massale schietpartijen op Servische scholen gemeld.

Zelf politie gebeld

De schutter doodde eerst een schoolbewaker en daarna drie leerlingen in een gang, aldus hoge politiefunctionaris Veselin Milic. Daarna ging hij een geschiedenislokaal binnen dat dicht bij de ingang van de school lag en opende opnieuw het vuur, zei Milic.

De aanvaller belde zelf de politie toen de aanval op de school in het centrum van Belgrado voorbij was, hoewel de autoriteiten twee minuten eerder een telefoontje hadden ontvangen waarin de schietpartij werd gemeld.

Een vader van een leerling zei dat de schutter het klaslokaal van zijn dochter binnendrong en op haar leraar schoot en vervolgens op haar klasgenoten terwijl zij onder hun lessenaars doken. De meeste leerlingen van de school konden door een achterdeur vluchten, aldus een plaatselijke functionaris.

Maand lang gepland

Terwijl Milic zei dat de schutter de aanval een maand lang had gepland, klaslokalen had geschetst en een lijst had opgesteld met kinderen die hij wilde ‘liquideren’, zeiden de autoriteiten dat ze het motief voor het schieten niet kenden. Het was onduidelijk of hij een van de mensen die hij op zijn lijst noemde heeft neergeschoten.

De zeldzaamheid van dergelijke aanvallen maakte de schok voor velen nog groter. Commentatoren op televisie en ambtenaren zeiden herhaaldelijk dat dit het soort dingen was waar ze elders, met name in de Verenigde Staten, over hadden verwacht. Bij de laatste massale schietpartij in 2013 doodde een oorlogsveteraan uit de Balkan dertien  mensen, onder wie familieleden en buren, in een centraal Servisch dorp.

De politie identificeerde de schutter als Kosta Kecmanovic, die naar de Vladislav Ribnikar-school ging, waar leerlingen gewoonlijk tussen 6 en 15 jaar oud zijn.

Omdat hij nog geen 14 is, kan Kecmanovic niet strafrechtelijk worden vervolgd, aldus het Openbaar Ministerie in Belgrado. De sociale dienst zal bepalen wat er met hem gebeurt.

Twee wapens en molotovcocktails

Hij had twee wapens van zijn vader bij zich – minstens één een handwapen – en vier molotovcocktails, zeiden ambtenaren. Minister van Binnenlandse Zaken Bratislav Gasic zei dat de wapens een vergunning hadden en in een kluis werden bewaard, maar dat de tiener, die naar schietbanen was geweest, blijkbaar de code kende. De vader werd ook gearresteerd, maar moet nog worden aangeklaagd.

Het is niet duidelijk hoeveel kogels er zijn afgevuurd, maar de politie zei dat de schutter het pistool opnieuw heeft geladen.

Naast de negen doden werden ook zes kinderen en een leraar in het ziekenhuis opgenomen.

Non-stop schieten

Op beelden van lokale media was te zien toen de politie Kecmanovic verwijderde, wiens hoofd bedekt was terwijl agenten hem naar een auto leidden. De politie sloot de huizenblokken rond de school af. Autoriteiten droegen later lijkzakken naar een wachtend busje.

De politie zei dat ze een telefoontje over de schietpartij kregen rond 8:40 uur op de eerste dag dat de lessen hervat werden na een lang weekend voor de 1 mei vakantie.

“Ik kon het schieten horen. Het was non-stop,” zei een studente die in een sportklas zat toen elders in het gebouw schoten losbarstten. Haar moeder vroeg om haar naam niet te noemen vanwege haar leeftijd. “Ik wist niet wat er gebeurde. We kregen wat berichten op de telefoon.”

De studente beschreef de schutter als een “stille jongen” die goede cijfers had.

“Hij was niet zo open tegen iedereen. Ik had zeker niet verwacht dat dit zou gebeuren,” zei ze.

Metaaldetectoren

Milan Milosevic, die zei dat zijn dochter in een geschiedenisles zat toen de schietpartij plaatsvond, vertelde aan N1 televisie dat hij naar de school snelde toen hij hoorde wat er was gebeurd. Hij kreeg een telefoontje van zijn dochter die het gebouw was ontvlucht en ongedeerd was.

“Hij (de schutter) schoot eerst op de leraar en daarna op de kinderen die onder de bureaus doken,” zei Milosevic dat zijn dochter hem vertelde.

Milan Nedeljkovic, de burgemeester van de Belgradose wijk Vracar waar de schietpartij plaatsvond, zei dat de meeste leerlingen via een achterdeur uit de school zijn gehaald.

“We hebben videobewaking, maar dit is een les, we hebben ook metaaldetectoren nodig,” zei hij. “Het is een enorme tragedie, dat zoiets gebeurt in Belgrado. Zo’n tragedie op een basisschool.”

Vier leerlingen en een leraar werden naar het universiteitsziekenhuis gestuurd, volgens de directeur van het ziekenhuis, die zei dat één kind en de leraar in ernstige toestand verkeerden.

Veroordeelde oorlogsmisdadigers

Hoewel dergelijke aanvallen zeldzaam zijn, hebben deskundigen herhaaldelijk gewaarschuwd voor het gevaar dat uitgaat van het aantal wapens in een sterk verdeeld land, waar veroordeelde oorlogsmisdadigers worden verheerlijkt en geweld tegen minderheidsgroepen vaak onbestraft blijft.

Zij wijzen er ook op dat de decennialange instabiliteit als gevolg van de conflicten van de jaren negentig en de aanhoudende economische problemen dergelijke uitbarstingen kunnen veroorzaken.

Luka Babic, een oud-leerling van Vladislav Ribnikar, betreurt de geweldscultuur.

“We kunnen deze school of de leraren niet de schuld geven. Het is een tragedie van een samenleving die geweld bevordert,” zei Babic. “We leven in een maatschappij van geweld, en het wordt gepromoot in de media, in de openbare ruimte, op sociale media.”

‘Kankerachtige, verderfelijke invloed van het internet’

Minister van Onderwijs Branko Ruzic was er echter snel bij om “de kankerachtige, verderfelijke invloed van het internet, videospelletjes en zogenaamde westerse waarden” de schuld te geven. Dergelijke kritiek is gebruikelijk onder regeringsfunctionarissen in Servië, waar pro-Russische en antiwesterse sentimenten de laatste jaren zijn toegenomen.

Ruzic zei dat de scholen in Belgrado, die na de schietpartij de lessen hebben afgelast, donderdag weer opengaan. De autoriteiten hebben niet gezegd wanneer de lessen op de Vladislav Ribnikar-school worden hervat.

 

Kosta Kecmanovic.