Buitenland

Oostenrijker (80) wilde extreem-rechtse aanslag plegen op communistisch festival Wenen

18-05-2023 20:01

Pijpbom
Shutterstock.

Een 80-jarige extreem-rechtse man uit Burgenland, Oostenrijk, wilde in september 2021 een aanslag plegen op een door de Kommunistische Partei Österreichs (KPÖ) georganiseerd openluchtfestival in Wenen. De verijdelde aanslag werd pas onlangs bekend na publicatie in een rapport over 2022 van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zowel de KPÖ als de festivalgangers zijn nooit op de hoogte gebracht van de verijdelde plannen. Volgens de Oostenrijkse veiligheidsdienst was dat niet nodig omdat hij tijdens het festival al in de gevangenis zat.

Foto van Anders Breivik

De politie kwam Rudolf P., die banden zou hebben met de ‘identitaire beweging’, op het spoor omdat hij foto’s van Hitler, nazi-symbolen en explosieven verzamelde en op social media ‘vluchtelingen vergeleek met roofdieren’ en andere racistische taal publiceerde.

Bij een huiszoeking trof de politie diverse vuurwapens wapens en explosieven aan en materialen voor het maken van pijpbommen, zoals metalen pijpen, zwaar vuurwerk en buskruit. Ook hingen ingelijste foto’s van onder anderen de Noorse extreem-rechtse massamoordenaar Anders Breivik en Beate Zschäpe, een lid van de Duitse neo-nazi-groep NSU, aan de muur.

Kanker

Rudolf P. was in het bezit van ‘vijandlijsten’, meer dan 1000 nazi-afbeeldingen, Hitler-video’s en een audioversie van Mein Kampf.

Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel.

Volgens zijn advocaat heeft hij kanker en niet lang meer te leven.