Buitenland

President Biden steunt plan F-16-training Oekraïnse piloten

19-05-2023 18:12

F-16
F-16 Fighting Falcon. Shutterstock.

WASHINGTON, 19 mei (Reuters) – De Amerikaanse president Joe Biden heeft de leiders van de G7 vrijdag laten weten dat Washington een gezamenlijke inspanning met bondgenoten steunt om Oekraïense piloten te trainen op F-16 gevechtsvliegtuigen, aldus een hoge regeringsfunctionaris.

De training op de in de VS gemaakte jets zal plaatsvinden in Europa en zal maanden in beslag nemen, aldus de functionaris. Amerikaanse functionarissen schatten de snelste tijd voor de training en levering van F-16’s op 18 maanden.

Lees ook: F-16’s voor Oekraïne en de Brits-Nederlandse straaljagercoalitie

Coalitie van landen

“Naarmate de training in de komende maanden plaatsvindt, zal onze coalitie van landen die aan deze inspanning deelnemen, beslissen wanneer we daadwerkelijk jets zullen leveren, hoeveel we er zullen leveren en wie ze zal leveren,” zei de ambtenaar.

De ambtenaar zei niet welke landen aan de inspanning zullen deelnemen. De VS hoopt in de komende weken te beginnen met de training, die zal worden uitgevoerd op gevechtsvliegtuigen van de vierde generatie, waaronder F-16’s, voegde de ambtenaar eraan toe.