Buitenland

Zus Kim Jong Un: ‘Dreigementen Joe Biden tonen dementie aan’

29-04-2023 11:54

Kim Yo Jong
Kim Yo Jong. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.)

De zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, Kim Yo Jong, heeft kritiek geuit op de Amerikaanse president Joe Biden wegens ‘nucleaire dreigementen‘. Ze zei dat dit de “dementie van bejaarden” aantoont en “zal leiden tot een versterking van het atoomarsenaal van haar land”.

De opmerkingen van Kim Yo Jong zijn de eerste officiële reactie van Noord-Korea op een bijeenkomst tussen Biden en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol. Hier werd gesproken over het versterken van de afschrikking tegen Pyongyang.

‘Imbeciel’

Het is zeldzaam dat de Noord-Koreaanse propaganda een Amerikaanse president noemt. Noord-Korea heeft Biden slechts zes keer eerder bij naam genoemd, meestal in beledigende bewoordingen, zoals: “Een imbeciel zonder enige basiskwaliteit als mens”.

“Uiteraard kan het worden gezien als de onzin van een oude man zonder toekomst, die niet verantwoordelijk is voor de veiligheid en toekomst van de Verenigde Staten en het als een last beschouwt om nog twee jaar van zijn ambtstermijn te moeten uitzitten.”

‘Agressieve intenties’

Kim Yo Jong noemt de alliantie tussen Biden en Yoon, “een product van het kwaadaardige vijandige beleid tegen de DPRK, dat de meest antagonistische en agressieve intenties weerspiegelt”.

“Noord-Korea zal in rechtstreekse verhoudingen met de nucleaire middelen van de VS en Zuid-Korea haar eigen arsenaal versterken.”