Buitenland

Bolton: ‘VS moet tactische kernwapens plaatsen in Zuid-Korea’

25-04-2023 10:26

John Bolton
John Bolton. (AP Photo/Andrew Harnik)

SEOEL, 25 april (Reuters) – De Verenigde Staten zouden tactische kernwapens moeten plaatsen in Zuid-Korea om een duidelijke boodschap af te geven aan Noord-Korea en de groeiende roep in het Zuiden om eigen bommen te ontwikkelen te temperen, zei de voormalige Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton op dinsdag.

De opmerkingen van Bolton kwamen op het moment dat de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol in Washington is voor een topontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden, waarbij zij naar verwachting manieren zullen bespreken om het vertrouwen in de Amerikaanse uitgebreide afschrikking – de Amerikaanse nucleaire paraplu die de bondgenoten beschermt – te vergroten.

Waarschuwing aan Pyongyang

Terwijl Noord-Korea ernaar streeft zijn vermogen om de VS met een kernraket te raken te perfectioneren, wordt Yoon geconfronteerd met vragen over de afhankelijkheid van Zuid-Korea van de VS op het gebied van veiligheid.

Bolton zei dat het opnieuw stationeren van Amerikaanse tactische kernwapens de Zuid-Koreanen zou geruststellen en tegelijkertijd een waarschuwing aan Pyongyang zou zijn.

“De terugkeer van tactische kernwapens op het schiereiland zou een duidelijk bewijs zijn van onze vastberadenheid om Noord-Korea af te schrikken”, zei hij tegen Reuters tijdens een forum van het Asan Institute for Policy Studies in Seoel.

“Het opnieuw inzetten van de tactische wapens sluit niet uit dat Zuid-Korea zijn eigen vermogen krijgt, maar het geeft ons misschien wat tijd om na te denken over de vraag of we dat echt willen doen,” voegde hij eraan toe.

Legitieme twijfels

De Verenigde Staten hebben in 1958 tactische kernwapens ingezet in Zuid-Korea en deze in 1991 teruggetrokken. Sindsdien hebben zij gezworen alle Amerikaanse capaciteiten te gebruiken om hun belangrijkste Aziatische bondgenoot te verdedigen.

Yoon had tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat hij de Verenigde Staten zou vragen zo nodig kernwapens terug te brengen naar Zuid-Korea, maar kwam daar na zijn aantreden in mei op terug. Zijn minister van Defensie, Lee Jong-sup, zei in november dat Seoel een dergelijke stap niet overweegt.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Noord_KoreaDeze foto, verstrekt op 14 april 2023 door de Noord-Koreaanse regering, toont wat volgens haar de testlancering is van de intercontinentale ballistische raket Hwasong-18 donderdag 13 april 2023 op een niet nader genoemde locatie in Noord-Korea. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

 

In een interview met Reuters vorige week zei Yoon dat de ontwikkeling van kernwapens het wereldwijde non-proliferatieverdrag schendt, maar dat hij eraan werkte om de rol van Seoel in de Amerikaanse uitgebreide afschrikking te vergroten.

Bolton zei dat de twijfels van Zuid-Koreanen over de Amerikaanse uitgebreide afschrikking “volkomen legitiem” zijn, maar dat als het land ervoor kiest zijn eigen wapens te bouwen, dit het wereldwijde non-proliferatieregime zou ondermijnen en een regionale nucleaire race op gang zou brengen.

Collectieve zelfverdediging

Seoel, Washington en Tokio zouden in plaats daarvan een trilateraal nucleair overlegmechanisme kunnen onderzoeken, vergelijkbaar met de Nuclear Planning Group van de NAVO, of een bredere groep voor “collectieve zelfverdediging” in het leven roepen waar Taiwan mogelijk deel van uitmaakt, zei hij.

“Zuid-Korea kan helpen een structuur van collectieve zelfverdediging in Oost-Azië of de Indo Pacific in bredere zin op te zetten,” zei Bolton. “Hoe meer mensen kunnen kijken naar hun wederzijdse belangen, niet alleen aan de nucleaire kant maar tegen de dreiging van staten als China en Noord-Korea, hoe veiliger we allemaal zijn.”