Politiek Buitenland

Joe Biden gaat er weer voor: tweede termijn POTUS nu officieel

25-04-2023 12:21

President Joe Biden
AP Photo/Andrew Harnik.

WASHINGTON (AP) – President Joe Biden (80) heeft dinsdag formeel aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt voor herverkiezing in 2024. Hij vraagt de kiezers om hem meer tijd te geven om “het werk af te maken” dat hij bij zijn beëdiging is begonnen en om hun zorgen over een verlenging van de ambtstermijn van Amerika’s oudste president met nog eens vier jaar opzij te zetten.

Biden, die aan het eind van zijn tweede termijn 86 zou zijn, wedt erop dat zijn wetgevende prestaties tijdens zijn eerste termijn en zijn meer dan 50 jaar ervaring in Washington zwaarder zullen wegen dan zijn leeftijd. De weg naar de nominatie van zijn partij verloopt soepel, zonder serieuze Democratische rivalen. Maar er staat hem nog een zware strijd te wachten om het presidentschap te behouden in een sterk verdeelde natie.

De aankondiging, in een drie minuten durende video, komt op de vierjarige verjaardag van Biden’s kandidatuur voor het Witte Huis in 2019, met de belofte om de “ziel van de natie” te helen te midden van het turbulente presidentschap van Donald Trump – een doel dat ongrijpbaar is gebleven.

“Ik zei dat we in een strijd zijn voor de ziel van Amerika, en dat zijn we nog steeds,” zei Biden. “De vraag waar we voor staan is of we in de komende jaren meer of minder vrijheid hebben. Meer rechten of minder.”

 

Artikel gaat verder na video.

 

Zorgen over leeftijd

Voor de meeste moderne presidenten is de vraag naar herverkiezing een gegeven, maar voor Biden is dat niet altijd het geval geweest, omdat een aanzienlijk deel van de Democratische kiezers heeft aangegeven dat ze liever niet hebben dat hij zich kandidaat stelt, deels vanwege zijn leeftijd – zorgen die Biden “volkomen legitiem” heeft genoemd, maar die hij niet rechtstreeks aan de orde heeft gesteld in de aankondigingsvideo.

Maar weinig dingen hebben de Democratische kiezers zo verenigd als het vooruitzicht dat Trump weer aan de macht komt. En Biden’s politieke status binnen zijn partij stabiliseerde zich nadat de Democraten sterker dan verwacht presteerden bij de tussentijdse verkiezingen van vorig jaar, toen de president zich opnieuw uitsprak voor dezelfde thema’s die zijn partij afgelopen najaar opkrikten, met name het behoud van toegang tot abortus.

“Vrijheid. Persoonlijke vrijheid is fundamenteel voor wie wij Amerikanen zijn. Er is niets belangrijker. Niets is heiliger,” zei Biden in de lanceringsvideo, waarin de Republikeinse partij wordt afgeschilderd als extremisten die de toegang tot abortus willen terugdringen, de sociale zekerheid verlagen, het stemrecht beperken en boeken verbieden waar ze het niet mee eens zijn. “In het hele land staan MAGA-extremisten in de rij om die fundamentele vrijheden weg te nemen.”

“Dit is geen tijd om zelfgenoegzaam te zijn,” voegde Biden eraan toe. “Dat is waarom ik me kandidaat stel voor herverkiezing.”

Klus afmaken

Nu de contouren van de campagne zich beginnen af te tekenen, is Biden van plan campagne te voeren op basis van zijn staat van dienst. Zijn eerste twee jaar als president heeft hij besteed aan het bestrijden van de Covid-19-pandemie en het doordrukken van belangrijke wetsvoorstellen zoals het bipartisan infrastructuur pakket en wetgeving ter bevordering van high-tech productie en klimaat maatregelen.

Nu de Republikeinen het Huis in handen hebben, heeft Biden zijn aandacht verlegd naar de uitvoering van die omvangrijke wetten en ervoor gezorgd dat de kiezers hem de verbeteringen toeschrijven, terwijl hij het contrast met de GOP aanscherpt in de aanloop naar een verwachte krachtmeting over de verhoging van de leenlimiet van het land, die slopende gevolgen kan hebben voor de economie van het land.

Maar de president heeft ook meerdere beleidsdoelen en niet nagekomen beloften van zijn eerste campagne die hij de kiezers opdraagt hem nog een kans te geven om te vervullen.

“Laten we deze klus afmaken. Ik weet dat we dat kunnen,” zei Biden in de video, een mantra herhalend die hij een dozijn keer zei tijdens zijn State of the Union-toespraak in februari, waarin hij alles opsomde van een verbod op aanvalswapens en het verlagen van de kosten van medicijnen op recept tot het vastleggen van een nationaal recht op abortus na de uitspraak van het Hooggerechtshof vorig jaar waarbij Roe v. Wade werd vernietigd.

Gesterkt door de midterm-resultaten, is Biden van plan om alle Republikeinen te blijven beschuldigen van wat hij noemt “ultra-MAGA” politiek – een verwijzing naar Trump’s Make America Great Again-slogan – ongeacht of zijn voorganger eindigt op het stembiljet van 2024. De afgelopen maanden heeft hij campagnethema’s uitgeprobeerd, waaronder het afschilderen van Republikeinen die vechten voor belastingverlagingen voor bedrijven en de rijken, terwijl ze proberen te snijden in sociale voorzieningen waar gewone Amerikanen op vertrouwen en de toegang tot abortusvoorzieningen terugdringen.

Steeds minder steun voor hulp aan Oekraïne

Biden, die sprak tijdens het laten zien van korte videoclips en foto’s van belangrijke momenten in zijn presidentschap, snapshots van diverse Amerikanen en flitsen van zijn uitgesproken Republikeinse vijanden, waaronder Trump, Florida gouverneur Ron DeSantis, en afgevaardigde Marjorie Taylor Greene van Georgia, spoorde zijn aanhangers aan dat “dit ons moment is” om “de democratie te verdedigen. Kom op voor onze persoonlijke vrijheden. Kom op voor het stemrecht en onze burgerrechten.”

Biden wil ook wijzen op zijn werk van de afgelopen twee jaar om Amerikaanse allianties te versterken, het leiden van een wereldwijde coalitie ter ondersteuning van de verdediging van Oekraïne tegen de invasie van Rusland en de terugkeer van de VS naar het klimaatakkoord van Parijs.

Maar de publieke steun in de VS voor Oekraïne is de afgelopen maanden afgenomen en sommige kiezers zetten vraagtekens bij de tientallen miljarden dollars aan militaire en economische hulp die naar Kiev vloeien.

Afghanistan

De president wordt geconfronteerd met aanhoudende kritiek over de chaotische terugtrekking van zijn regering in 2021 uit Afghanistan na bijna 20 jaar oorlog, die het imago van competentie dat hij de wereld wilde voorhouden, ondermijnt, en hij is het doelwit van aanvallen van de GOP over zijn asiel– en economisch beleid.

Als kandidaat in 2020, heeft Biden kiezers gewezen op zijn bekendheid met de zalen van de macht in Washington en zijn relaties over de hele wereld, toen hij beloofde om een gevoel van normaliteit terug te geven aan het land te midden van Trump’s tumultueuze presidentschap en de dodelijke COVID-19 pandemie.Maar zelfs toen al was Biden zich scherp bewust van de bezorgdheid van de kiezers over zijn leeftijd.

“Kijk, ik zie mezelf als een brug, niet als iets anders,” zei Biden in maart 2020, toen hij campagne voerde in Michigan met jongere Democraten, waaronder nu vicepresident Kamala Harris, senator Cory Booker van New Jersey en Michigan gouverneur Gretchen Whitmer. “Er is een hele generatie leiders die je achter me zag staan. Zij zijn de toekomst van dit land.”

Drie jaar later, de president is nu 80, zeggen bondgenoten van Biden dat zijn ambtsperiode heeft aangetoond dat hij zichzelf meer zag als een transformator dan als een overgangsleider.

Geen alternatief

Toch hebben veel Democraten liever niet dat Biden zich opnieuw verkiesbaar stelt. Uit een recente peiling van The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research blijkt dat slechts 47% van de Democraten zegt te willen dat hij een tweede termijn nastreeft, tegenover 37% in februari. En Biden’s verbale – en af en toe fysieke – struikelingen zijn voer geworden voor de GOP, die hem als ongeschikt voor het ambt probeert af te schilderen.

Biden heeft bij verschillende gelegenheden zijn bezorgdheid over zijn leeftijd weggewuifd door eenvoudigweg te zeggen: “Let op”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Joe Biden

AP Photo/Susan Walsh.

 

Tijdens een routineonderzoek in februari verklaarde zijn arts, Dr. Kevin O’Connor, dat hij “gezond en vitaal” was en “fit” om zijn verantwoordelijkheden in het Witte Huis op zich te nemen.

Medewerkers erkennen dat sommigen in zijn partij misschien liever een alternatief voor Biden hebben, maar dat er binnen hun diverse coalitie geen consensus bestaat over wie dat zou kunnen zijn. En ze benadrukken dat wanneer Biden wordt vergeleken met wie de GOP ook nomineert, Democraten en onafhankelijken zich achter Biden zullen scharen.

Donald Trump

Voorlopig is de 76-jarige Trump de favoriet om de Republikeinse kandidaat te worden, waardoor een historisch vervolg op de felbevochten campagne van 2020 mogelijk wordt. Maar Trump staat zelf voor belangrijke hindernissen, waaronder de aanwijzing als eerste voormalige president die strafrechtelijk wordt vervolgd. Het resterende GOP-veld is onstabiel, met DeSantis als een vroeg alternatief voor Trump.

Het statuur van DeSantis is echter ook wankel, door vragen over zijn bereidheid om campagne te voeren buiten zijn steeds republikeinsere staat.

Om opnieuw te winnen, zal Biden de alliantie van jonge kiezers en zwarte kiezers – vooral vrouwen – moeten herstellen, samen met blue collar Midwesters, gematigden en verstoten Republikeinen die hem hielpen winnen in 2020. Hij zal opnieuw de zogenaamde ‘blue wall’ in de Upper Midwest moeten dragen, terwijl hij zijn positie moet beschermen in Georgia en Arizona, oude bolwerken van de GOP die hij in zijn laatste campagne nipt won.

Het herverkiezingsbod van Biden komt op een moment dat het land onzekere economische stromingen doorstaat. De inflatie daalt na het hoogste percentage in een generatie, waardoor de prijzen van goederen en diensten stijgen, maar de werkloosheid is op het laagste punt in 50 jaar en de economie vertoont tekenen van veerkracht ondanks de renteverhogingen door de Federal Reserve.

Gewoonlijk proberen presidenten hun herverkiezingen uit te stellen om de voordelen van hun ambtstermijn te behouden en zo lang mogelijk boven de politieke strijd uit te komen terwijl hun rivalen elkaar de huid vol schelden.

Maar de positie in het Witte Huis kan niet altijd even sterk zijn – drie van de laatste zeven presidenten hebben hun herverkiezing verloren, de laatste Trump in 2020.

Barack Obama

De aankondiging van Biden komt ongeveer overeen met de tijdlijn van toenmalig president Barack Obama, die tot april 2011 wachtte om zich kandidaat te stellen voor een tweede termijn. Trump lanceerde zijn herverkiezingsbod op de dag dat hij in 2017 werd beëdigd.

Naar verwachting zal Biden zijn dagelijkse schema als kandidaat niet drastisch veranderen – althans niet onmiddellijk – omdat zijn grootste politieke troef is dat hij het Amerikaanse volk laat zien dat hij regeert. En als hij het draaiboek van Obama volgt, houdt hij misschien geen formele campagnebijeenkomsten tot ver in 2024. Obama hield geen herverkiezingsbijeenkomst tot mei 2012.

Dinsdag benoemde Biden Witte Huis-adviseur Julie Chávez Rodríguez tot campagnemanager en Quentin Fulks, die vorig jaar de herverkiezingscampagne van senator Raphael Warnock in Georgia leidde, tot belangrijkste adjunct-campagnemanager. Vertegenwoordigers: Lisa Blunt-Rochester, Jim Clyburn en Veronica Escobar; senatoren Chris Coons en Tammy Duckworth; Democratische megadonor Jeffrey Katzenberg en Whitmer zullen optreden als campagne co-voorzitters.

Na de aankondiging van dinsdag zou Biden opmerkingen geven aan vakbondsleden voordat hij de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol ontving voor een staatsbezoek aan het Witte Huis. Hij is van plan om later deze week in Washington partijdonoren te ontmoeten.

Publiek ongeloof

Het formele startsein voor Biden komt na maanden van publiek ongeloof dat de president een nieuwe termijn zou ambiëren, ondanks overvloedige tekenen dat hij dat van plan was.

Voorafgaand aan de aankondiging van de president uitte first lady Jill Biden haar ongeloof over de aanhoudende vragen over het voornemen van haar man om zich kandidaat te stellen.

“Hoe vaak moet hij het zeggen om het te geloven?” zei ze eind februari tegen The Associated Press. “Hij zegt dat hij nog niet klaar is.”