Achtergrond

Amerikaanse jongeren steeds minder enthousiast over Democraten, blijkt uit midterms

12-12-2022 12:50

President Joe Biden
Washington, D.C. United States 20 January 2022. Joe Biden, United States President. Marlin360 / Shutterstock.com

WASHINGTON (AP) – Jonge kiezers die de afgelopen verkiezingen een cruciale rol hebben gespeeld in de successen van de Democraten, lieten in de midterms van november tekenen zien dat hun enthousiasme afneemt, een mogelijk waarschuwingsteken voor een partij die hun sterke steun nodig heeft in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024.

Kiezers onder de 30 jaar stemden voor 53% voor Democratische kandidaten in het Huis, vergeleken met slechts 41% voor Republikeinse kandidaten in het hele land, volgens AP VoteCast, een nationale enquête onder het electoraat.

Maar dat niveau van steun voor Democraten was lager dan in 2020, toen dergelijke kiezers president Joe Biden steunden boven zijn voorganger, Donald Trump, met 61% tegen 36%. En in 2018, toen de Democraten een midterm golf gebruikten om de controle over het Huis te heroveren, stemden kiezers van 18 tot 29 jaar 64% voor de partij tegenover 34% voor de GOP.

Biden’s partij overtrof niettemin de midtermverwachtingen, hield de Senaat en gaf slechts een kleine Republikeinse meerderheid in het Huis op. De president zelf prees de opkomst van jonge kiezers als “historisch”. Toch kan de trendlijn voor jongere kiezers een vroege indicator zijn van de uitdaging van de Democraten om de coalitie van zwarten, vrouwen, universitair geschoolde kiezers, stedelingen en voorsteden te behouden die de partij heeft ondersteund in de jaren sinds Trump het Witte Huis won.

Zwakte in een deel van dat stemblok kan gevolgen hebben tijdens de volgende presidentiële race. Biden, die op verkiezingsdag 2024 een paar weken voor zijn 82e verjaardag zit, zegt dat hij zich opnieuw kandidaat wil stellen. Trump, 76, heeft zijn kandidatuur al aangekondigd.

“Er is misschien een teruggang in jongerenkiezers,” zegt Michael McDonald, professor politieke wetenschappen aan de Universiteit van Florida en expert op het gebied van stemmen en gegevens.

Hoge inflatie

McDonald waarschuwt om niet te veel te lezen in wat een anomalie zou kunnen zijn. Maar hij zei dat de verschuiving kan zijn aangewakkerd door zaken als hoge inflatie, die vooral jongeren hard heeft getroffen omdat hun lonen minder snel genoeg stijgen om de stijgende prijzen bij te houden.

“Jongeren hebben ook de zwakste partijbanden, dus kunnen ze gevoeliger zijn voor partijwisselingen op nationaal niveau,” zegt McDonald. “Er is geen reden waarom Republikeinen niet kunnen opveren onder jongere mensen.”

Inderdaad, VoteCast laat zien dat slechts ongeveer een kwart van de Democraten onder de 30 zegt dat Democraat zijn “extreem” of “zeer” belangrijk voor hen is, vergeleken met ongeveer een derde van de oudere Democraten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

President Donald TrumpAP Photo/Andrew Harnik.

 

Uit de gegevens blijkt dat kiezers onder de 30 jaar de Democraten niet resoluut genoeg steunen om belangrijke nationale verkiezingen te beïnvloeden, maar het nieuws was niet alleen maar slecht voor de partij. Midtermkiezers onder de 45 – een leeftijdscategorie die Generatie Z en millennials omvat – steunden Biden’s partij in percentages die hoger waren dan zijn 2020-steun in races voor gouverneur van Pennsylvania, Michigan en Kansas, evenals de race voor de Senaat in Pennsylvania.

De Democratische Luitenant Gouverneur John Fetterman versloeg de Republikeinse beroemde hartchirurg Dr. Mehmet Oz in de Senaatswedstrijd van Pennsylvania met 62% van de stemmen van 18 tot 44-jarigen. Dat was iets beter dan Biden’s 56% bij dergelijke kiezers in 2020. In de gouverneursrace van Pennsylvania won de Democraat Josh Shapiro ook, terwijl hij de steun van Biden in 2020 overtrof met 64% van die leeftijdsgroep.

Kansas Governeur Laura Kelly won een tweede termijn door de marges van 2020 met kiezers onder de 45 jaar in de rode staat bescheiden te overtreffen, 52% tegen 45% voor Biden. Michigan Governeur Gretchen Whitmer verzekerde zich ook van herverkiezing door in 2022 een iets groter percentage kiezers onder de 45 jaar (61%) te werven dan Biden in 2020 (54%).

Michigan staat toe dat mensen zich op de verkiezingsdag registreren om te stemmen, waardoor de rijen op universiteitscampussen zo lang werden dat het laatste stembiljet op de Universiteit van Michigan om 2.05 uur ‘s nachts werd uitgebracht.

Roe v. Wade

Maar staten die last-minute registratie toestaan, hebben de Democraten niet overal geholpen. De kandidaten van de partij overtroffen de marges van Biden bij kiezers onder de 45 jaar in enkele belangrijke races, waaronder de gouverneursraces in New Hampshire en Nevada, die beide registratie tot en met de verkiezingsdag toestaan.

In de gouverneursrace van Nevada werd de zittende Democraat Steve Sisolak verslagen met een steun voor zijn partij onder kiezers onder de 45 jaar van 54%, iets minder dan de 61% steun van Biden in 2020. Hetzelfde patroon deed zich voor in New Hampshire: 43% voor Democraat Tom Sherman tegen 59% voor Biden. Daar werd de Republikeinse gouverneur Chris Sununu gemakkelijk herkozen.

Cristina Tzintzún Ramirez, voorzitter van NextGen America, een progressieve organisatie die jonge kiezers mobiliseert, zei dat de groep 90% van de kiesgerechtigden tussen 18 en 35 jaar in Pennsylvania benaderde door hen te bellen, te sms’en of persoonlijk te ontmoeten op universiteitscampussen. VoteCast toonde aan dat 34% van de Pennsylvania-kiezers tussen 18 en 29 jaar zei dat ze exclusief waren benaderd namens de Democratische kandidaten voor de hele staat, meer dan oudere kiezers.

Tzintzún Ramirez zegt dat jonge kiezers zich het meest zorgen maakten over de economie en raciale rechtvaardigheid, althans tot na de vernietiging door het Hooggerechtshof van het historische besluit Roe v. Wade in juni. Daarna, zei ze, “kwam abortus naar voren.”

VoteCast vond dat ongeveer de helft van de jonge kiezers in enkele van de meest concurrerende staten zei dat de omkering van Roe een grote invloed had op hun beslissing om te gaan stemmen. In Michigan, waar een amendement om abortusrechten in de staat grondwettelijk te beschermen op de verkiezingsdag werd aangenomen, zei ongeveer de helft van de kiezers onder de 45 jaar “boos” te zijn over de omverwerping van Roe.

VoteCast ontdekte dat 36% van alle kiezers onder de 45 zich identificeert als progressieve Democraten, vergeleken met 20% van de oudere kiezers. Ook bleek dat jongere kiezers – vooral die onder de 30 – vooral zeiden dat immigranten de VS meer helpen dan schaden en dat racisme in het land een zeer ernstig probleem is.

“Voor ons gaat het niet alleen om een politicus of een partij,” zegt Tzintzún Ramirez. “Het gaat erom een visie voor ons land te ontwikkelen die rechtvaardiger is en die de realiteit weerspiegelt van een generatie die wordt geconfronteerd met een klimaatcrisis, groeiende raciale onrechtvaardigheid, op hol geslagen ongelijkheid en een democratie in verval.”

‘Democraten betere optie’

Het niet volledig gecharmeerd zijn van de ene of de andere partij bleek ook uit de resultaten van VoteCast. Zelfs op plaatsen waar de Democratische steun onder jonge kiezers groot was, waren de kiezers tussen 18 en 44 minder enthousiast over de kandidaten die zij steunden dan de oudere kiezers.

Dat was het geval in de swing states Arizona, waar de Democraten de Senaat en de gouverneursrace wonnen, en in Wisconsin, waar de partij het gouverneurschap won maar de Republikeinse senator Ron Johnson werd herkozen. En in Georgia, waar de Republikeinse gouverneur Brian Kemp werd herkozen, maar de Democratische senator Raphael Warnock in een verkiezing een tweede termijn kreeg.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

USA President Joe Biden

AP Photo/Rebecca Droke.

 

Santiago Mayer, hoofd politieke wetenschappen aan de California State University, Long Beach, die de door studenten geleide belangengroep Voters of Tomorrow heeft opgericht, zegt dat deze bevindingen hem niet verbaasden, aangezien jonge kiezers over het algemeen onafhankelijk zijn. Maar hij zei ook dat velen zeer progressief zijn, wat betekent dat “de Republikeinen momenteel de oorlog hebben verklaard aan Generatie Z.”

“Jonge kiezers stemmen tegen Republikeinen, en Democraten zijn duidelijk de betere optie,” zegt Mayer, 20, wiens groep vrijwilligers in het hele land gebruikte om Georgische kiezers van 18 tot 29 jaar zo’n 2,5 miljoen keer te bellen en te sms’en. “Maar uiteindelijk, wanneer we twee jaar hebben waarin de Republikeinen hopelijk weer gezond worden, zal de nadruk liggen op het krijgen van verkozenen die daadwerkelijk vertegenwoordigen wat Gen Z wil.”

Van de Fetterman-stemmers in Pennsylvania zei 57% van de 45-plussers enthousiast de Democraat te steunen, maar slechts 43% van de jongere kiezers. Van degenen onder de 45 jaar steunde hetzelfde aantal, 43%, Fetterman met voorbehoud en 12% deed dat omdat ze tegen de andere kandidaten waren.

Celebrity-kandidaten

Ondanks een schijnbare kloof tussen het enthousiasme van jongeren en de kiezers, zegt David Jackson, professor aan de Bowling Green State University wiens onderzoek zich richt op het verband tussen amusement en politieke voorkeur, dat het “veel te vroeg is om te zeggen dat we de politiek van de beroemdheden achter ons hebben gelaten”. Hij merkte op dat Hillbilly Elegyschrijver JD Vance vorige maand in de Senaat van Ohio werd verkozen.

Volgens VoteCast waren de jongste kiezers in Ohio – van 18 tot 29 jaar – ongeveer gelijk verdeeld over Vance en de Democraat Tim Ryan, terwijl kiezers van 30 tot 44 jaar met 58% vaker voor Ryan kozen.

Toch voegt Jackson eraan toe dat, nu de politiek steeds confronterender is geworden, de kiezers minder geneigd zijn diep verliefd te worden op kandidaten en in plaats daarvan meer stemmen “uit zelfverdediging”.

“Er is altijd van uitgegaan dat jongere mensen eerder geraakt worden door beroemdheden,” zegt Jackson. “Maar dat is niet noodzakelijk het geval sinds de opkomst van Trump, omdat hij de ultieme celebrity-kandidaat is.”