Partnerbijdrage

Verduurzamen woning steeds populairder

22-05-2023 14:21

Wegwerpplastic en CO2-uitstoot zijn de grootste bronnen van vervuiling. Niet iedereen kan zich zonnepanelen of Energy Star-apparaten veroorloven, maar we kunnen allemaal kleine veranderingen in ons eigen huis aanbrengen. Ook geld lenen voor een warmtepomp is nog een mogelijkheid. Er zijn daarnaast budgetvriendelijke wijzigingen die niet veel tijd kosten; ze zijn hoe dan ook efficiënt en ze kunnen van je huis een milieuvriendelijke plek maken. Zonder verder oponthoud, hier zijn een paar kleine veranderingen om je woning te verduurzamen:

Monteer raamdecoratie

De gordijnen en jaloezieën zijn er niet alleen om nieuwsgierige buren op afstand te houden, ze zijn er ook om de warmte en koele lucht buiten te houden. Ondanks dat je je ramen gesloten houdt, kan er toch warmte en koude lucht binnensluipen. Als je geen grote boom hebt om je huis tijdens de zomermaanden tegen de zon te beschermen, kan je huis aanvoelen als een oven. Het upgraden van je gordijnen en jaloezieën is absoluut een geweldige manier om de temperatuur op peil te houden en je huis milieuvriendelijker te maken. Elke dag de airco de hele dag gebruiken is dat zeker niet.

Plaats een prullen- en compostbak

Als je een prullenbak hebt, ga je bewuster om met het recyclen van glazen flessen, potten, papier en andere items die moeten worden gerecycled. Een compostbak helpt je om restjes kwijt te raken en geeft je gratis kunstmest die je voor je planten kunt gebruiken. Tegenwoordig zijn compostbakken ontworpen om netjes, opgeruimd en geurvrij te zijn. Bovendien maken ze je leven gemakkelijker omdat ze je helpen huishoudelijk afval te verminderen. Appartementen worden ook steeds vaker verduurzaamd, wat dus onder meer met deze tip gedaan kan worden.

Installeer LED-lampen

Investeren in de juiste energiezuinige lampen maakt een enorm verschil. Je verbruikt niet alleen minder elektriciteit, maar je maakt je huis ook milieuvriendelijker. Hoe verleidelijk gloeilampen ook zijn, LED-lampen zijn het betere alternatief. Ze gaan langer mee, zijn milieuvriendelijk en helpen je op de lange termijn geld te besparen.

Koop een waterfilter

Of je nu kiest voor een heel huis, een onder de gootsteen, een kraan of een kanfilter, je huis wordt direct milieuvriendelijker als je stopt met het kopen van plastic waterflessen. Een waterfilter bespaart tijd en geld en helpt de hoeveelheid plastic voor eenmalig gebruik die op de stortplaats belandt, te verminderen.

Was in koud water

Volgens Energy Star gaat tot 90% van de energie die een wasmachine gebruikt naar het verwarmen van water . Dus sla de verwarming over en gebruik je wasmachine gewoon op de koudwaterstand. Zo verminder je de CO2-uitstoot, maar houd je je kleding ook langer in topconditie, want heet water kan de stof aantasten en je kleurrijke kleding minder levendig maken. Tenzij je te maken hebt met hardnekkige vlekken zoals olievlekken, heeft het geen zin om je wasmachine op de warmwaterstand te laten draaien. Als je vindt dat de koudwaterstand niet goed werkt, kun je de warme stand proberen. Qua energie is het nog steeds beter dan het gebruik van de warmwaterstand, maar ook efficiënter om schoon te maken dan de koudwaterstand.