Partnerbijdrage

Zo vergroot je de betrokkenheid van je werknemers

22-05-2023 16:09

Er spelen meerdere factoren een rol als het gaat om het succes van je bedrijf. Eén van deze factoren zijn de werknemers die het bedrijf draaiende houden. Daarom is het ook zo belangrijk om je werknemers te betrekken bij je organisatie. Niet alleen het loon en de arbeidsvoorwaarden moeten ervoor zorgen dat de werknemers voor jouw bedrijf blijven werken, ook speelt persoonlijke betrokkenheid en verbinding een grote rol. In deze blog leggen wij je uit hoe je je personeel kunt verenigen met je bedrijf.

Groeimogelijkheden

Minder dan de helft van de mensen werkt langer dan tien jaar bij hetzelfde bedrijf. Vaak komt dit door de behoefte aan een andere functie of afwisseling in werk. Als mensen vast zitten aan een functie en er geen mogelijkheid is om door te groeien of andere taken te krijgen, gaan ze jobhoppen. Ze springen dan als het ware van baan naar baan. Dit fenomeen komt bij veel mensen voor, je zit tenslotte nergens aan vast. Om dit te voorkomen kun je binnen je bedrijf groeimogelijkheden aanbieden. Door dit te doen kunnen werknemers ervoor kiezen om een andere weg in te slaan, weliswaar binnen hetzelfde bedrijf. Maak het mogelijk voor werknemers om trainingen te volgen, waardoor ze zich kunnen verdiepen in een ander vakgebied. Mensen vinden het fijn om zich te blijven ontwikkelen, en als werkgever kun je op deze manier hun kracht maximaal benutten. Bedrijven die dit doen zijn dan ook winstgevender dan bedrijven die hier geen gebruik van maken.

Merchandise

Een goede manier om ervoor te zorgen dat je werknemers zich verbonden voelen met het bedrijf, is merchandise. Zo kun je bijvoorbeeld een pen, waterfles en notitieboek met je bedrijfslogo/-naam samen met andere merchandise in een bedrukte tas doen voor alle werknemers. Door deze bedrukte artikelen van bijvoorbeeld Maxilia uit te delen aan je werknemers krijgen ze het gevoel dat ze echt ergens deel van uitmaken. Dit vergroot dan ook het gevoel van verbinding en betrokkenheid.

Teamuitjes

Tenslotte werkt het motiverend om mensen te belonen voor hun werk. Dit kan onder andere in de vorm van teamuitjes. Dit zorgt, naast motivatie, ook voor verbinding onderling. Laat keycords bedrukken en geef ze aan je werknemers, zodat iedereen ziet dat jullie bij hetzelfde team horen. Het team leert elkaar buiten de werksfeer kennen en werknemers komen erachter wie iemand écht is, naast ‘alleen’ een collega. Er ontstaan connecties en intussen zullen er ook nieuwe teams gevormd worden die voor een krachtige samenwerking kunnen zorgen op de werkvloer.

Open communicatie

Werknemers willen graag groeien op persoonlijk en professioneel gebied. Door regelmatig 1-op-1 gesprekken te houden en doorlopend feedback en complimenten te geven, stimuleer je je werknemers om zichzelf volledig te laten zien en hun kwaliteiten nog verder te ontwikkelen. Daarnaast is het belangrijk om de doelen van je bedrijf te blijven communiceren. Als werknemers erachter komen waaraan zij bijdragen als het gaat om het grotere doel van het bedrijf, voelen ze zich nog gemotiveerder om zich hiervoor verder in te zetten. Ze zijn namelijk niet zomaar een werknemer, maar echt een onderdeel van de motor die het bedrijf draaiende houdt.