Buitenland

VVD-leden: ‘Een asielcatastrofe van ongekende omvang is gaande’

23-05-2023 18:57

Mark Rutte, VVD
Premier Mark Rutte, VVD. Gabriel Petrescu / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

Een groep van ruim twintig kritische VVD’ers, waaronder wethouders en gemeenteraadsleden, heeft een brandbrief geschreven aan het VVD-bestuur. In de brief, die in handen is van de Telegraaf, uiten zij hun frustraties over het feit dat er nog steeds niets aan de asielinstroom is gedaan, ook al beloofde Mark Rutte een half jaar geleden daar echt iets aan te gaan doen.

‘Desastreuze vooruitzichten’

In de brief staat onder meer te lezen:

“Het vorige congres begon met de nadrukkelijke en persoonlijke belofte van minister-president Rutte om de instroom terug te brengen. Daardoor ging een meerderheid van de leden akkoord met de asieldwangwet. Van het terugbrengen van de instroom is echter (nog) niks terecht gekomen en er is geen enkele zichtbare maatregel genomen.

“De asielinstroom explodeert. Gelet op de cijfers en de kosten zijn de vooruitzichten desastreus: een catastrofe van ongekende omvang is gaande. Dit hoeft in deze brief geen uitgebreider betoog, de praktijk zegt helaas voldoende. Wel zullen de gemeenten, als de spreidingswet wordt doorgedrukt, met veel hogere aantallen asielzoekers geconfronteerd worden dan is voorgesteld.”

3 juni is er weer een nieuw VVD-congres. Critici hebben al laten weten het asielprobleem zeker aan de orde te zullen stellen.