Buitenland

ChatGPT mogelijk weg uit EU wegens te strenge privacyregels

25-05-2023 10:13

ChatGPT
ChatGPT. Shutterstock.

LONDEN, 24 mei (Reuters) – OpenAI CEO Sam Altman zei op woensdag dat de ChatGPT-maker zou kunnen overwegen Europa te verlaten als het niet kan voldoen aan de komende regelgeving voor kunstmatige intelligentie (AI) door de Europese Unie.

De EU werkt aan wat wereldwijd de eerste reeks regels voor AI zou kunnen zijn. Als onderdeel van het ontwerp moeten bedrijven die generatieve AI-tools inzetten, zoals ChatGPT, al het auteursrechtelijk beschermde materiaal openbaar maken dat wordt gebruikt om hun systemen te ontwikkelen.

Overregulerend

Alvorens te overwegen zich terug te trekken, zal OpenAI proberen te voldoen aan de regelgeving in Europa wanneer deze is vastgesteld, zei Altman tijdens een evenement in Londen.

“Het huidige ontwerp van de EU AI Act zou overregulerend zijn, maar we hebben gehoord dat het wordt teruggetrokken,” vertelde hij Reuters. “Ze praten er nog steeds over.”

De EU-parlementariërs bereikten eerder deze maand overeenstemming over het ontwerp van de wet. Nu zullen de vertegenwoordigers van het Parlement, de Raad en de Commissie de definitieve details van de wet bespreken.

Definitie veranderen

“Er is zoveel dat ze kunnen doen, zoals het veranderen van de definitie van AI-systemen voor algemene doeleinden”, aldus Altman. “Er zijn veel dingen die gedaan kunnen worden.”

Een AI-systeem voor algemene doeleinden is een door de wetgever voorgestelde categorie voor AI-instrumenten met meer dan één toepassing, zoals generatieve AI-modellen zoals ChatGPT van Microsoft.