Buitenland

VS: Oekraïne zit achter drone-aanval op Kremlin

25-05-2023 10:21

Kremlin
Kremlin, Moskou

MOSKOU, 25 MEI (Reuters) – Amerikaanse inlichtingendiensten geloven dat een drone-aanval op het Kremlin deze maand waarschijnlijk is georkestreerd door Oekraïense spionnen of militaire inlichtingendiensten, aldus de New York Times.

Volgens de krant lijkt de aanval deel uit te maken van een reeks geheime operaties die ambtenaren in de Verenigde Staten – Oekraïnes grootste leverancier van militair materieel – ongemakkelijk hebben gemaakt.

De Amerikaanse beoordeling was gebaseerd op onderschepte Russische en Oekraïense communicatie, aldus de krant.

Geen false flag

De Verenigde Staten onderschepten Oekraïense gesprekken waarin functionarissen zeiden dat zij geloofden dat hun land verantwoordelijk was voor de aanval, en tapten ook Russische communicatie af die aangaf dat het niet om een soort false flag-aanval van Rusland ging, voegde de krant eraan toe.

“We hebben onmiddellijk gezegd dat het regime in Kiev hierachter zat,” zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov toen hem naar het rapport werd gevraagd.

“Uiteindelijk maakt het niet veel uit welke eenheid van het regime in Kiev hierachter zat. Het regime in Kiev zat erachter, dat weten we, daar zijn we ons van bewust, en we zullen hiervan uitgaan als we verder gaan.”

Geen medeweten Zelensky

Amerikaanse functionarissen zeiden dat ze niet geloven dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky alle geheime operaties goedkeurt, aldus de krant. Het is onduidelijk in hoeverre hij van tevoren op de hoogte is van dergelijke operaties, zeiden de functionarissen.

Rusland beschuldigde Oekraïne ervan bij de aanslag de Russische president Vladimir Poetin te willen doden. Zelenskiy ontkende prompt elke Oekraïense betrokkenheid.

Het Kremlin heeft ook gezegd dat de Verenigde Staten achter de drone-aanval zaten, een opvatting die door Washington als belachelijk wordt afgedaan.