Buitenland

VS: drone-aanval op Kremlin kwam waarschijnlijk uit Rusland zelf

05-05-2023 16:30

UJ-22
Oekraïnse UJ-22 drone. CC-Foto: VoidWanderer/Wikimedia.

WASHINGTON, 5 mei (Reuters) – De drones die eerder deze week boven het Kremlin zijn neergestort hebben waarschijnlijk een groot aantal afweermechanismen in en rond Moskou omzeild, wat suggereert dat ze mogelijk van binnen Rusland zijn gelanceerd, aldus Amerikaanse dronedeskundigen.

De beelden van de onbemande vliegtuigen hebben regeringen en analisten van open bronnen op jacht gestuurd naar de herkomst van de drones die ontworpen zijn om naar een bestemming te vliegen en daar te exploderen.

GPS-spoofing

Moskou is zeer bezorgd over de bescherming van het Kremlin tegen drones sinds ten minste 2015, toen het begon met elektronische tegenmaatregelen om ze automatisch weg te sturen door “spoofing” GPS-locaties, zei Dana Goward, voorzitter van de non-profit Resilient Navigation and Timing Foundation, die pleit voor strengere en redundante GPS.

Spoofing” vindt plaats wanneer een vervalst GPS-signaal wordt verzonden ter vervanging van een legitiem signaal, waardoor geleidingssystemen van drones of andere apparaten elektronisch worden misleid.

Goward zei dat de geavanceerde afweermiddelen zouden kunnen betekenen dat het gebruikte type drone, dat volgens hem van gemiddelde grootte is, “waarschijnlijk geen GPS gebruikte maar ofwel handmatig werd bestuurd – wat wijst op een lancering in de buurt – ofwel gewoon werd gericht en op een pad werd gezet, kamikaze-stijl.”

Detectie vermijden

Twee van de vele video’s die op Russische sociale mediakanalen zijn gepubliceerd tonen twee objecten die in dezelfde baan naar een van de hoogste punten van het Kremlincomplex vliegen, de koepel van de senaat. Het eerste leek te worden vernietigd met niet veel meer dan een rookwolk, het tweede leek brandende wrakstukken achter te laten op de koepel.

Rusland beschuldigde Oekraïne ervan een aanval te hebben georkestreerd met hulp van de VS. Kiev en Washington ontkenden elke betrokkenheid.

Het is moeilijk om detectie te vermijden als je over grote afstanden vliegt.

Close defence

“Het is verrassend dat deze drone door heel Moskou naar het Kremlin kon vliegen zonder ontdekt en vernietigd te worden,” zei Blake Resnick, oprichter en CEO van dronemaker BRINC.

“Het relatief kleine formaat en de lage hoogte zouden kunnen helpen. Als de drone geen GPS gebruikt en niet communiceert met een grondstation, zou dat hem ook beschermen tegen stoor- of spoofingtechnieken”, aldus Resnick.

Het Kremlin heeft een aantal close-defense systemen gebaseerd op radar en visuele tracking, zei Goward, die kogels en explosieve projectielen kunnen gebruiken om het te beschermen tegen drones en zelfs raketten.

“Van alle soorten eenzijdige aanvalsdrones lijkt het in dit geval gebruikte vliegtuig een vliegtuig met vaste vleugels te zijn geweest en een van de grotere eenzijdige aanvalsdrones die momenteel in gebruik of in ontwikkeling zijn,” aldus drone-expert Dan Gettinger van de Vertical Flight Society, een groep die zich inzet voor techniek.

Militaire langeafstandsdrone

Als het om een militaire drone met langere afstandscapaciteit zou gaan – bijvoorbeeld een vlucht vanuit Oekraïne – zouden slechts een paar landen een dergelijke drone hebben.

Ongeveer een half dozijn grotere militaire drones die momenteel wereldwijd worden ontwikkeld of gebruikt, kunnen een afstand van meer dan 400 kilometer afleggen. China, India, Taiwan en Oekraïne behoren tot de groep landen die drones van deze grootte en dit vermogen produceren, aldus Gettinger.

Gettinger, die donderdag een artikel publiceerde over eenrichtingsdrones, zei dat als het vliegtuig vanuit Rusland wordt gelanceerd, er een aanzienlijk groter aantal vliegtuigen is dat deze aanval kan uitvoeren.