Buitenland

China bedreigde Canadees parlementslid, veiligheidsdienst hield dat onder de pet

03-05-2023 18:55

China
Meeh/Shutterstock.com

OTTAWA, 3 mei (Reuters) – De Canadese spionagedienst heeft in 2021 informatie achtergehouden over Chinese bedreigingen tegen een Canadese wetgever en zijn familie, zei premier Justin Trudeau woensdag, en voegde eraan toe dat hij de dienst had verteld dat dergelijke bedreigingen in de toekomst onmiddellijk moeten worden onthuld.

De Canadian Security Intelligence Service (CSIS) had bepaald dat de informatie over de bedreigingen tegen Michael Chong, een parlementslid bij de belangrijkste oppositiepartij van Canada, niet zorgwekkend genoeg was om hem te informeren, vertelde Trudeau aan verslaggevers in Ottawa.

Via krant vernomen

Chong heeft gezegd dat hij de bedreiging van zijn familie in Hongkong via een krant heeft vernomen en heeft de regering Trudeau verweten niets te doen nadat de krant Globe and Mail maandag over de bedreigingen had bericht, waarbij hij zich op een CSIS-rapport beriep.

De Globe meldde dat Peking informatie had ingewonnen over Chongs familieleden die zich mogelijk in China bevinden in een waarschijnlijke poging om “een voorbeeld te stellen aan dit parlementslid en anderen ervan te weerhouden anti-China standpunten in te nemen”.

Chinezen willen zich mengen in Canadese verkiezingen

Canadese media hebben verschillende rapporten gepubliceerd, waarin anonieme inlichtingenbronnen worden geciteerd, waarin wordt beweerd dat de Chinese regering plannen heeft om zich te mengen in de laatste twee verkiezingen in Canada. Beijing heeft deze beschuldigingen ontkend en gezegd dat het geen belang heeft bij inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Canada.

Trudeau heeft eerder gezegd dat China heeft geprobeerd zich te mengen in de verkiezingen van 2019 en 2021, maar de uitslag niet heeft veranderd. Hij heeft een onafhankelijke speciale onderzoeker aangesteld om de beschuldigingen te onderzoeken.

Vraagtekens

Op woensdag zei Trudeau dat hij over de bedreigingen tegen Chong hoorde uit het Globe-rapport en bij navraag ontdekte dat het CSIS had besloten informatie achter te houden.

“In de toekomst zullen we het CSIS en al onze inlichtingenfunctionarissen heel, heel duidelijk maken dat als er zorgen zijn die specifiek betrekking hebben op een parlementslid, in het bijzonder over hun familie, deze naar voren moeten worden gebracht,” zei Trudeau.

Chong, die na Trudeau in Ottawa sprak, zei dat als federale ministers niet op de hoogte waren van de CSIS-beoordeling, het “vraagtekens oproept bij de manier waarop China de regeringsmachinerie beheerst”.

“De regering moet schoon schip maken over wie wat wist en wanneer en wat ze eraan gedaan hebben,” zei hij.

Oeigoerse genocide

Chong werd in 2021 door Beijing gesanctioneerd nadat zijn motie door het Canadese parlement was aangenomen waarin de behandeling van de Oeigoerse moslimminderheid door China tot genocide werd verklaard.