Buitenland

VS inlichtingendienst waarschuwt voor oorlog tussen VS en China over Taiwan

04-05-2023 20:41

China, leger
Hung Chung Chih / Shutterstock.com

Tijdens een jaarlijkse briefing voor het Amerikaanse Congres benadrukten twee topfunctionarissen van de inlichtingendienst de dreiging van China en het potentieel van een oorlog om Taiwan voor de VS in de komende jaren.

Directeur van de Nationale Inlichtingendienst Avril Haines sprak haar zorgen uit dat een misrekening of escalatie van een klein conflict een grootschalige oorlog tussen de VS en China zou kunnen ontketenen.

Vier data vanaf 2025

Luitenant-generaal Scott Berrier van de Defense Intelligence Agency zei dat ten minste vier data vanaf 2025 zijn aangedragen als mogelijke momenten waarop de Chinese president Xi Jinping militaire actie tegen Taiwan zou kunnen bevelen.

Volgens Haines zullen Xi en de Chinese Communistische Partij hun inspanningen voortzetten om China de dominante speler in Oost-Azië en een grote wereldmacht te maken.

Generaal Berrier verklaarde dat Xi zijn agressieve retoriek met betrekking tot de overname van Taiwan heeft opgevoerd.

Geavanceerde microchips

Beide inlichtingenfunctionarissen gaven aan dat een conflict tussen de VS en China over Taiwan een ernstige impact zou hebben op de Amerikaanse en wereldeconomie, met onder andere verstoring van de levering van geavanceerde microchips, waarvan 90% in Taiwan wordt geproduceerd.

Haines schatte dat de kosten van een oorlog om Taiwan kunnen oplopen tot 1 biljoen dollar.