Buitenland

Drie Israelische soldaten, één Egyptische politieman dood na vuurgevecht aan grens

03-06-2023 14:42

Israel
Shutterstock/marcobrivio.photo.

JERUZALEM/CAIRO, 3 juni (Reuters) – Drie Israëlische soldaten en een Egyptische veiligheidsofficier zijn zaterdag gedood in de buurt van de grens tussen de landen, zeiden Israël en Egypte, in een incident waarvan de details onduidelijk bleven maar waarvan de landen zeiden dat ze het gezamenlijk onderzochten.

Het Israëlische leger zei dat een Egyptische politieagent twee van zijn soldaten doodschoot terwijl ze vroeg op zaterdag een militaire post aan de Egyptische grens beveiligden, nadat de troepen ‘s nachts met succes een grote smokkelpoging hadden verijdeld.

Het zei dat de Egyptische officier en een derde Israëlische soldaat uren later werden gedood in een confrontatie binnen Israëlisch grondgebied.

Terroristische aanval

Zodra de twee Israëlische soldaten dood werden aangetroffen, behandelde het leger het incident als een terroristische aanval, zei Eliezer Toledano, het hoofd van het Zuidelijke Commando van het Israëlische leger.

Het Egyptische leger zei dat de drie Israëlische en één Egyptische veiligheidsagent waren gedood tijdens een vuurgevecht toen de Egyptische veiligheidsagent smokkelaars over de grens achtervolgde.

Egyptische en Israëlische functionarissen onderzoeken de omstandigheden van het incident in volledige samenwerking, zeiden het Israëlische leger en twee Egyptische veiligheidsbronnen.

“We laten geen enkele kwestie onopgelost,” inclusief de mogelijkheid dat de schietpartij verband houdt met de smokkelactiviteiten van vannacht, zei Toledano.

Het Israëlische leger zei dat het onduidelijk was hoe de Egyptische officier het grenshek was overgestoken en soldaten doorzochten het gebied om andere aanvallers uit te sluiten.

Verlaten gebied

Een Israëlische militaire woordvoerder zei dat er zaterdagochtend twee soldaten waren neergeschoten terwijl ze dienst hadden in een relatief verlaten gebied langs de woestijngrens met Egypte. Hun lichamen werden later gevonden nadat ze de radio niet beantwoordden, voegde de woordvoerder eraan toe.

Zodra het leger begreep dat het incident aan de gang was, identificeerden soldaten een infiltratie in Israëlisch grondgebied, wat leidde tot een vuurgevecht waarbij de aanvaller, een Egyptische politieagent, en de derde Israëlische soldaat werden gedood, zei het.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei dat hij een evaluatie had uitgevoerd met de stafchef en dat het leger “de gebeurtenis zal onderzoeken zoals vereist”.

Vredesverdrag

Egypte werd in 1979 het eerste Arabische land dat een vredesverdrag met Israël tekende en de meer dan 200 km lange grens is grotendeels rustig gebleven.

De Israëlische militaire woordvoerder zei dat pogingen om drugs te smokkelen in het gebied regelmatig voorkwamen, maar dat de laatste bekende infiltratie in Israël waarbij slachtoffers vielen ongeveer 10 jaar geleden plaatsvond.

 

Aanpassingen: oorspronkelijke artikel vervangen door uitgebreide versie, 19:22 uur.