Buitenland

Zelensky: ‘Oekraïne klaar voor tegenoffensief’

03-06-2023 11:12

Volodymyr Zelensky
Volodymyr Zelensky. (AP Photo/Vadim Ghirda)

KIEV, 3 juni (Reuters)Oekraïne is klaar om zijn langverwachte tegenoffensief te beginnen om door Rusland bezet gebied te heroveren, zei president Volodymyr Zelensky in een zaterdag gepubliceerd interview.

“We geloven er sterk in dat we zullen slagen”, zei Zelenskiy tegen de Wall Street Journal.

“Ik weet niet hoe lang het zal duren. Om eerlijk te zijn kan het verschillende kanten op gaan, totaal verschillend. Maar we gaan het doen en we zijn er klaar voor.”

Kiev hoopt dat een tegenoffensief om grondgebied terug te winnen de dynamiek zal veranderen van de oorlog die woedt sinds Rusland 15 maanden geleden het kleinere buurland binnenviel.

Westerse pantservoertuigen

Zelensky zei vorige maand dat Oekraïne moest wachten op de komst van meer westerse pantservoertuigen voordat het een tegenoffensief zou beginnen. Hij heeft diplomatieke druk uitgeoefend om de steun van het Westen te behouden en meer militaire hulp en wapens te krijgen.

Rusland heeft delen van het Oekraïense grondgebied in het oosten, zuiden en zuidoosten in handen.

Een lange periode van droog weer in sommige delen van Oekraïne heeft de verwachting aangewakkerd dat het tegenoffensief op handen is. De afgelopen weken heeft Oekraïne zijn aanvallen op Russische munitiedepots en logistieke routes opgevoerd.

Op zaterdag zei het Oekraïense leger in een dagelijks rapport dat Mariinka in de regio Donetsk in het oosten het brandpunt van de gevechten was. Oekraïense troepen sloegen daar alle 14 aanvallen van Russische troepen af, aldus het rapport.