Buitenland

Trump aan kop in polls, ondanks aanklachten

12-06-2023 21:34

Donald Trump
Donald Trump (AP Photo/George Walker IV)

WASHINGTON, 12 juni (Reuters) – De federale strafrechtelijke aanklachten tegen Donald Trump hebben weinig veranderd aan de mening van de Amerikanen over de voormalige president, volgens een nieuwe Reuters/Ipsos-enquĂȘte die maandag werd afgerond en waaruit blijkt dat hij nog steeds de leiding heeft in de race om de Republikeinse presidentsnominatie.

De peiling, die vrijdag begon, een dag nadat Trump had aangekondigd dat hij was aangeklaagd, wees uit dat 62% van de respondenten, waaronder 91% van de Democraten en 35% van de Republikeinen, zei dat het geloofwaardig was dat Trump illegaal geheime documenten had opgeslagen in zijn huis in Florida.

Maar 81% van de Republikeinen zei dat de aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd waren.

Trump 43%, DeSantis 22%

Het nieuws leek geen deuk te maken in Trumps positie in de Republikeinse nominatiewedstrijd voor de presidentsverkiezingen van 2024. De specifieke aanklachten, waaronder obstructie van de rechtsgang, werden vrijdagmiddag bekend toen de aanklacht werd onthuld.

Ongeveer 43% van de Republikeinen met een eigen identiteit zei dat Trump hun voorkeurskandidaat was, vergeleken met 22% die koos voor gouverneur Ron DeSantis van Florida.

Begin mei leidde Trump DeSantis met 49% tegen 19%, maar dat was voordat DeSantis formeel in de race kwam.

De rest van het Republikeinse veld, waaronder voormalig vicepresident Mike Pence die zich vorige week kandidaat stelde, vond steun onder minder dan 10% van de respondenten.

Hypocrisie

Trump vloog maandag naar Miami voor een federale aanklacht wegens het onrechtmatig bewaren van Amerikaanse documenten over de nationale veiligheid en liegen tegen ambtenaren die probeerden deze documenten terug te krijgen. Hij heeft zijn onschuld afgekondigd en gezworen zijn campagne voort te zetten om het presidentschap terug te winnen bij de verkiezingen in november 2024.

Hij is de eerste voormalige of huidige president die strafrechtelijk wordt aangeklaagd, maar juridische experts zeggen dat dit hem er niet van weerhoudt zich kandidaat te stellen voor het presidentschap – of het ambt te aanvaarden, zelfs als hij schuldig wordt bevonden.

Republikeinse functionarissen, waaronder veel rivalen voor de nominatie van de partij, hebben gezegd dat de aanklacht tegen Trump riekt naar hypocrisie en verwijzen naar geheime documenten die zijn gevonden in het huis van president Joe Biden in Delaware.

Joe Biden 41% approval

Het is onduidelijk of Biden, een Democraat, gerechtelijke stappen zal ondernemen. Biden’s goedkeuring stond vorige week op 41%, bijna het laagste niveau van zijn presidentschap. Trump had een goedkeuringspercentage van 40% op dit punt in zijn presidentschap van 2017-2021.

In de peiling van Reuters/Ipsos vond slechts 20% van de Republikeinen dat Biden en Trump eerlijk werden behandeld, tegenover 77% van de Democraten.

De peiling omvatte reacties van 1005 volwassenen in het hele land en had een geloofwaardigheidsinterval, een maat voor nauwkeurigheid, van vier procentpunten voor alle Amerikanen in de stemgerechtigde leeftijd en tussen zes en zeven procentpunten voor Republikeinen.

 

Donald TrumpVoormalig president Donald Trump spreekt tijdens de Conventie van de Republikeinse Partij van North Carolina in Greensboro, N.C., zaterdag 10 juni 2023. (AP Foto/George Walker IV)