Buitenland

Boris Johnson nieuwe columnist Daily Mail, ophef

16-06-2023 18:02

Boris Johnson
Bron: Michael Tubi via Shutterstock

LONDEN, 16 juni (Reuters) – De voormalige Britse premier Boris Johnson, die vorige week uit het parlement stapte omdat hij wetgevers zou hebben misleid over COVID-feesten, werd vrijdag beschuldigd van een nieuwe overtreding omdat hij een baan als columnist had aangenomen zonder te wachten op het vereiste ethische onderzoek.

Negen maanden nadat hij het premierschap verliet, veroorzaakt Johnsons ethische staat van dienst opnieuw problemen voor de regerende Conservatieve Partij, die verdeeld is over de vraag of ze de bevindingen van een commissie van wetgevers moet goedkeuren dat hij het parlement opzettelijk heeft misleid over feestjes op zijn kantoor tijdens de pandemie.

De commissie, die een conservatieve meerderheid heeft, zei dat hij uit het parlement geschorst had moeten worden als hij vorige week niet was opgestapt als wetgever. Hij noemde het een “politieke moord”, in een scherpe ontslagverklaring waarin hij ook uithaalde naar premier Rishi Sunak.

Daily Mail

Op vrijdag werd Johnson, 58 jaar, benoemd tot columnist voor de krant Daily Mail, waarmee hij terugkeerde naar een journalistieke carrière waarin hij voor verschillende vooraanstaande Britse titels had geschreven, waaronder een titel die hem ontsloeg omdat hij een citaat had verzonnen.

“Of je nu een Boris-fan bent of niet, het wordt verplichte lectuur – zowel in Westminster als voor miljoenen mensen over de hele wereld,” aldus de krant over de column die op zaterdag zal verschijnen.

Advisory Committee on Business Appointments

Ministers en ambtenaren die hun ambt neerleggen moeten een ethische instantie, de Advisory Committee on Business Appointments (ACOBA), raadplegen voordat ze een nieuwe baan aannemen. Het comité zei dat Johnson een nieuwe overtreding had begaan door het niet naar behoren op de hoogte te stellen.

“In de ministeriële code staat dat ministers ervoor moeten zorgen dat er geen nieuwe benoemingen worden aangekondigd of aanvaard voordat het comité advies heeft kunnen uitbrengen”, aldus de code in een verklaring. “Een aanvraag die 30 minuten voor de aankondiging van een benoeming binnenkomt, is een duidelijke overtreding”.

ACOBA heeft geen handhavingsbevoegdheden, maar een nieuwe overtreding van de regels zou het voor Johnson moeilijker kunnen maken om een politieke comeback te maken.

Brusselse correspondent

Johnson begon zijn werkende leven in de journalistiek en werd ontslagen door de krant Times omdat hij een citaat had verzonnen. Daarna maakte hij carrière bij de Daily Telegraph, waar hij als Brusselse correspondent de Europese Unie hekelde in levendig, zij het niet altijd even accuraat proza.

Later had hij parallelle mediacarrières en politieke carrières als redacteur van het tijdschrift Spectator en als parlementslid, en voordat hij premier werd, schreef hij een column voor de Daily Telegraph. In die column werd hij vaak bekritiseerd om zijn standpunten – hij werd beschuldigd van islamofobie toen hij zei dat moslimvrouwen die burqas dragen eruit zagen als brievenbussen of bankrovers.