Buitenland

Noorse regering eist ‘minstens 40% vrouwen’ in top bedrijven

19-06-2023 11:48

Vrouwen
Shutterstock.

OSLO, 19 juni (Reuters) – Grote en middelgrote particuliere bedrijven in Noorwegen moeten besturen hebben die voor minstens 40% uit vrouwen bestaan, zo stelde de Noorse regering maandag in een wetsvoorstel voor, in een nieuwe poging om het glazen plafond te doorbreken dat vrouwen verhindert topposities te bereiken.

Het Scandinavische land was het eerste land ter wereld dat in 2005 een quotum van 40% vrouwen in het bestuur van beursgenoteerde bedrijven invoerde, waarmee het een internationale impuls gaf om bedrijven te dwingen meer vrouwen in het bestuur op te nemen.

In december stelde de Noorse regering voor om de quotawet uit te breiden naar grote particuliere bedrijven.

Eerste land ter wereld

Op maandag zei de regering dat het voorstel ook van toepassing zou zijn op middelgrote bedrijven – bedrijven met minimaal 30 werknemers en een jaaromzet van meer dan 50 miljoen kronen (4,7 miljoen dollar) wanneer de wet in 2028 volledig van kracht wordt.

“We zijn het eerste land ter wereld dat dit doet,” vertelde minister van Industrie Jan Christian Vestre op een persconferentie.

Hij zei dat, hoewel het streven van de regering om een eerlijk gelijkheidsbeleid te creëren de belangrijkste drijfveer economisch was.

“Het gaat in de eerste plaats om het creëren van meer waarde, innovatie, creativiteit en het gebruik van alle middelen in onze samenleving,” zei Vestre.

20% vrouwen in top

Het percentage vrouwen in het bestuur van Noorse particuliere bedrijven is momenteel 20%, aldus de regering, terwijl dat twee decennia geleden nog 15% was.

“Wij vinden dat dit te langzaam gaat en ik ben ongeduldig,” zei Vestre, eraan toevoegend dat het laatste voorstel van de regering de steun heeft van de belangrijkste Noorse werkgeverslobby, NHO, en de belangrijkste vakcentrale, LO.

Minderheidsregering

Het kabinet regeert in een minderheidspositie om wetten aan te nemen. Het is waarschijnlijk dat dit wetsvoorstel kan worden aangenomen met de steun van een linkse partij in het parlement, Socialistisch Links, die de regering steunt.

Het wetsvoorstel, dat in de herfst wordt ingediend, heeft gevolgen voor ongeveer 20.000 bedrijven.