Buitenland

Rusland: Oekraïne werkt aan ‘vuile bom’

19-06-2023 13:05

Nucleair
Shutterstock.

19 juni (Reuters) – Een van de topspionnen van Rusland zei maandag dat hij hoopte dat de nucleaire waakhond van de VN en de Europese Unie de Oekraïense nucleaire activiteiten zouden onderzoeken die volgens hem een signaal zouden kunnen zijn dat Kiev werkt aan een ‘vuile bom’ (een conventionele bom met nucleair materiaal waardoor na explosie straling vrijkomt en een gebied nucleair verontreinigd raakt).

Sergei Naryshkin, het hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR, gaf geen bewijsmateriaal om zijn beweringen te staven.

Het Oekraïense ministerie van Defensie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Kiev heeft in het verleden gezegd dat het zijn verantwoordelijkheden voor kernenergie zeer serieus neemt, terwijl het Rusland beschuldigt van roekeloosheid als het gaat om zijn controle over de Zaporizhzhia-kerncentrale in het zuiden van Oekraïne.

Opslagplaats Chernobyl

Naryshkin zei in een verklaring dat zijn dienst informatie had dat een partij “bestraalde brandstof” heimelijk vanuit de Rivne-kerncentrale in het westen van Oekraïne was verstuurd om te worden opgeslagen in een opslagplaats voor gebruikte brandstof in Chernobyl.

Hij zei dat de actie, die Reuters niet onafhankelijk kon verifiëren, verdacht was en alleen verklaard kon worden door de intentie van Kiev om een ‘vuile bom’ te maken.

Eerdere beschuldiging

Rusland heeft Oekraïne al eerder beschuldigd van het plannen van zo’n ‘vuile bom’, zonder daarvoor bewijs aan te dragen.

Beide partijen vrezen dat de gevechten rond de kerncentrale in Zaporizja tot een ramp kunnen leiden.