Regio

‘Ter Apel staat op rand van eigenrichting’

19-06-2023 11:22

Ter Apel, azc
Het asielzoekersaanmeldcentrum in Ter Apel. Foto: Google Streetview.

Door Bert Brussen, TPO – De burgemeesters van gemeenten Terwolde (waaronder Ter Apel valt) en Emmen maken zich grote zorgen over de oplopende spanning en woede in en rond Ter Apel nu de problemen met veiligelanders blijven bestaan en de opening van de beloofde speciale opvang voor kansarme asielzoekers op zich laat wachten.

 

Lees ook: Staatssecretaris (VVD) over misdragende asielzoekers Ter Apel: ‘Dat is tuig’

 

In het Dagblad van het Noorden laat burgemeester van Terwolde Jaap Velema (D66) weten dat “de lontjes korter worden, het draagvlak smelt weg”, terwijl de burgemeester van Emmen Eric van Oosterhout (PvdA) zegt te zien dat het in zijn gemeente “de spuigaten uitloopt, we hollen van incident naar incident. De oplossing duurt te lang”.

Kookpunt

De door staatssecreataris Eric van der Burg (VVD) beloofde speciale opvang voor kansarme asielzoekers, waar de asielzoekers in kwestie de hele dag op de locatie aanwezig moeten zijn om zo versneld te kunnen worden uitgezet, zou 1 juni al worden geopend, maar dat is inmiddels uitgesteld tot 1 juli.

 

Lees ook: ‘Burgerwacht’ Ter Apel: ‘De veiligheid is er gewoon niet meer’

 

Deze vertraging, gecombineerd met een toename van incidenten en crimineel gedrag van een deel van de asielzoekers, heeft ‘de emoties van de lokale bevolking tot het kookpunt gebracht’. Bovendien hebben bewoners de indruk dat het COA veel te weinig doet tegen de problemen.

Burgerwacht

Een deel van de inwoners overweegt al enige tijd het recht in eigen handen te nemen. Zo is er al langer sprake van een ‘burgerwacht’ in Ter Apel.

Dagblad van het Noorden tekent hierover op:

“Inwoners zeggen als de dood te zijn ‘voor escalatie’, maar het ook ‘spuugzat te zijn’ dat een deel van de asielzoekers uit Noord-Afrika crimineel gedrag vertoont. ‘Jonge meiden durven niet meer met de bus. Kinderen durven niet meer alleen over straat’, vertelt Wim Katoen, voorzitter van Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge.

‘De speciale opvang is nu alweer vertraagd, ze moeten die lui die dit veroorzaken achter het hek houden, anders komt dit niet goed’.”

Deze ‘burgerwachten’ zien bestuurders ls een zorgwekkende ontwikkeling en een potentieel risico voor zowel de lokale bevolking als de asielzoekers.

Meer vertraging onacceptabel

Zowel burgemeester Velema als burgemeester Van Oosterhout zeggen dat de beloofde speciale opvang echt op 1 juli open moet: “Nog meer vertraging is onacceptabel”.

De burgmeesters vrezen dat de urgentie voor de opening van de speciale opvang onvoldoende wordt gevoeld. Van Oosterhout tegenover Dagblad van het Noorden:

“Als twee burgemeesters naar Den Haag trekken is de boodschap niet: neem rustig de tijd. Die deadline van 1 juli staat.”