Buitenland

Oekraïne produceert drone met 1000 kilometer bereik

20-06-2023 17:26

UJ-22
Oekraïnse UJ-22 drone. CC-Foto: VoidWanderer/Wikimedia.

KIEV, 20 juni (Reuters) – Oekraïne heeft met succes gebruik gemaakt van een in eigen land geproduceerde drone met een bereik van 1000 km, zei de staatswapenproducent Ukroboronprom op dinsdag.

Ukroboronprom woordvoerster Natalia Sad plaatste een selfie met een lachende Valerii Zaluzhnyi, de Oekraïense opperbevelhebber, Mykola Oleshchuk, commandant van de luchtmacht, en Yurii Husev, hoofd van Ukroboronprom op Facebook. Ze zei dat de foto was genomen “na succesvol gebruik van onze drone over een afstand van 1000 km”.

Ze gaf geen andere details en zei ook niet of het gebruik van de drone betekende dat hij was getest of daadwerkelijk was ingezet in het conflict.

Arsenaal van drones

Het Oekraïense leger, de regering en particuliere bedrijven werken aan een arsenaal van goedkope en eenvoudig te produceren drones, waarvan ze hopen dat ze een spelbreker kunnen worden in de oorlog tegen Rusland. Het land heeft al drones ingezet voor zowel verkenningen als aanvallen.

In de herfst van 2022 zei Ukroboronprom dat het de laatste hand legde aan een nieuwe drone met een bereik van 1000 km en een explosieve lading van 75 kg.

Dinsdag ondertekende president Volodymyr Zelenskiy wetgeving om binnenlandse producenten van drones vrij te stellen van douanerechten en belasting over de toegevoegde waarde, schreef wetgever Yaroslav Zheleznyak op Telegram.