Buitenland

Helft Amerikanen vindt dat Hunter Biden voorkeursbehandeling kreeg

22-06-2023 13:11

Joe Biden, Hunter Biden
FILE - President Joe Biden en zijn zoon Hunter Biden in 2022. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File)

WASHINGTON, 22 juni (Reuters) – De helft van de Amerikanen is van mening dat de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, Hunter Biden, een voorkeursbehandeling heeft gekregen van de aanklagers die een deal hebben gesloten waardoor de jongere Biden schuldig kan pleiten aan een aanklacht wegens belastingontduiking, maar een veroordeling wegens wapenbezit kan voorkomen.

De tweedaagse peiling van Reuters/Ipsos die woensdag werd afgesloten, toonde aan dat Amerikanen langs partijgrenzen verdeeld waren in hun mening over de zaak, waarbij 75% van de Republikeinen een voorkeursbehandeling zag tegenover slechts 33% van de Democraten.

De meeste respondenten zeiden dat de zaak geen invloed zou hebben op hun waarschijnlijkheid om volgend jaar op de oudere Biden te stemmen als hij zich herkiesbaar wil stellen.

Speciale behandeling

Officier van justitie David Weiss, een federale aanklager die is aangesteld door de Republikeinse ex-president Donald Trump, zei dinsdag dat Hunter Biden, 53, ermee heeft ingestemd om schuldig te pleiten aan twee aanklachten wegens het opzettelijk niet betalen van inkomstenbelasting en om een overeenkomst aan te gaan die een veroordeling voor een aanklacht wegens vuurwapengebruik kan voorkomen.

Trump en zijn Republikeinse bondgenoten beschuldigden de pleidooi overeenkomst van een speciale behandeling voor de zoon van Biden. Weiss was een van de weinige door Trump aangestelde aanklagers die Biden vroeg om aan te blijven na zijn aantreden in januari 2021, om de schijn van geknoei in politiek gevoelige onderzoeken te vermijden.

Geen inkomstenbelasting

De jongere Biden heeft gewerkt als lobbyist, advocaat, consultant voor buitenlandse bedrijven, investeringsbankier en kunstenaar, en heeft in het openbaar zijn worstelingen met drugsmisbruik beschreven.

Hij zal op 26 juli voor het eerst verschijnen voor de federale rechtbank in Delaware, zo bleek woensdag uit een gerechtelijk dossier.

Volgens gerechtelijke stukken ontving Hunter Biden belastbare inkomsten van meer dan $1,5 miljoen in 2017 en in 2018, maar betaalde hij die jaren geen inkomstenbelasting ondanks het feit dat hij meer dan $100.000 verschuldigd was.

Vuurwapenbezit

Hij wordt ook beschuldigd van het onwettig bezitten van een vuurwapen van ongeveer 12 oktober tot 23 oktober 2018, toen hij een gereguleerde stof gebruikte en eraan verslaafd was. Voor die aanklacht heeft hij een voorhechtenisovereenkomst gesloten, een alternatief voor vervolging dat soms wordt gebruikt om verdachten in staat te stellen gevangenisstraf of een strafrechtelijke veroordeling te vermijden.

De peiling van Reuters/Ipsos onderzocht 1004 Amerikaanse volwassenen in het hele land en heeft een geloofwaardigheidsinterval, een maat voor nauwkeurigheid, van ongeveer 4 procentpunten.