Buitenland

‘Twitter lijkt bal te hebben laten vallen bij aanpakken van haat’

22-06-2023 10:38

Twitter, Elon Musk

SYDNEY, 22 juni (Reuters) – Een Australische cybertoezichthouder zei donderdag dat het van Twitter heeft geëist dat het uitlegt hoe het omgaat met online haat. Het microblog is het meest bekritiseerde platform van het land geworden sinds de nieuwe eigenaar Elon Musk de verboden op een gerapporteerde 62.000 accounts heeft opgeheven.

De eis bouwt voort op een campagne van de eSafety Commissioner om de website meer verantwoordelijk te maken nadat Musk, een van ‘s werelds rijkste mensen, het in oktober voor 44 miljard dollar kocht met de belofte om de toewijding aan vrije meningsuiting te herstellen.

De toezichthouder heeft Twitter al opgeroepen om meer details te geven over de manier waarop het omgaat met online kindermisbruikmateriaal dat volgens de toezichthouder op de website is verschenen sinds de overname door Musk en het daaropvolgende banenverlies, inclusief functies op het gebied van content moderatie.

Aanpakken van haat

Commissaris Julie Inman Grant zei dat ze Twitter een juridische mededeling heeft gestuurd waarin ze uitleg eist nadat een derde van alle klachten die ze ontving over online haat Twitter betrof, ook al heeft het platform veel minder gebruikers dan TikTok of Meta’s Facebook en Instagram.

“Twitter lijkt de bal te hebben laten vallen bij het aanpakken van haat,” zei Inman Grant in een verklaring, waarin werd opgemerkt dat het platform naar verluidt 62.000 verboden accounts had hersteld sinds de overname door Musk, waaronder high-profile accounts van personen die nazi-retoriek aanhangen.

“We hebben verantwoording nodig van deze platforms en actie om hun gebruikers te beschermen, en je kunt geen verantwoording hebben zonder transparantie en dat is wat juridische kennisgevingen zoals deze zijn ontworpen om te bereiken,” zei ze.

Twitter moet binnen 28 dagen reageren naar de eSafety Commissioner of een boete krijgen van bijna 700000 Australische dollar per dag. Twitter gaf geen commentaar toen Reuters contact met haar opnam.

Referendum

De eis komt op het moment dat in Australië dit jaar een referendum wordt gehouden over de vraag of de inheemse bevolking in de grondwet moet worden erkend.

De vooraanstaande inheemse televisiepresentator Stan Grant had melding gemaakt van gericht misbruik op Twitter toen hij vorige maand aankondigde uit de media te stappen, merkte de commissaris op.

De gespecialiseerde omroep National Indigenous Television zei vorige maand in een tweet ook dat het een pauze nam van Twitter vanwege “het racisme en de haat die we elke dag op dit platform ervaren”.

Inman Grant zei dat haar brief Twitter opriep om uit te leggen wat de effectbeoordelingen zijn bij het herstellen van verboden accounts, hoe het omgaat met gemeenschappen die het slachtoffer zijn van online haat en hoe het zijn eigen beleid handhaaft dat haatdragend gedrag verbiedt.