Buitenland

Tsjetsjeense leider Kadyrov: ‘Troepen staan klaar voor neerslaan muiterij’

24-06-2023 11:41

Ramzan Kadyrov
Ramzan Kadyrov , 2022. (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKOU, 24 juni (Reuters) – De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov zei zaterdag dat zijn strijdkrachten klaar staan om te helpen bij het neerslaan van een muiterij van huurlingenchef Jevgeni Prigozjin en om harde methoden te gebruiken als dat nodig is.

In een verklaring op Telegram noemde Kadyrov het gedrag van Prigozhin “een mes in de rug” en riep hij Russische soldaten op niet toe te geven aan “provocaties”.

Hij zei dat Tsjetsjeense eenheden zich naar de “spanningszones” begaven en zouden optreden om “Ruslands eenheden te behouden en zijn soevereiniteit te verdedigen”.

Voormalig bondgenoot Prigozjin

Kadyrov, een nauwe bondgenoot van president Vladimir Poetin die het bevel voert over uitgebreide strijdkrachten in Tsjetsjenië, werd eerder gezien als een bondgenoot van Prigozjin, die een deel van de kritiek van de Wagner-baas op de Russische militaire hiërarchie deelde.

In de afgelopen weken begonnen Tsjetsjeense commandanten die op één lijn stonden met Kadyrov echter kritiek te leveren op de regelmatige uitbarstingen van Prigozhin tegen het ministerie van Defensie.

.