Binnenland

AfD wint regionale verkiezing Duitsland, ophef en woede, ‘vijanden van Duitsland’, aldus Groenen

26-06-2023 14:19

Door Bert Brussen, TPO – De rechtse politieke partij AfD heeft in Duitsland voor het eerst een regionale verkiezing gewonnen. Robert Sesselmann zal voor de AfD de regio Sonnberg in de deelstaat Thüringen gaan leiden.

 

Lees ook – Oud-Bondspresident DLD: ‘Niet elke AfD- of Zweden Democraten-stemmer is fascist’

 

Ondanks het feit dat het gaat om een laag bestuursniveau, versloeg de AfD de christen-demoocratische CDU die in landelijke peilingen steevast de grootste partij is, boven de AfD als tweede partij.

Geschokte reacties

Duitse politici, media en publieke figuren tonen zich geschokt door de winst van de AfD die, ook door de Duitse inlichtingendiensten, als ‘verdacht’, ‘extreem-rechts’ en ‘gevaar voor de democratie’ wordt gezien.

Zelfs de voorzitter van de Duitse Joodse Raad, die eerder al een manifest tegen de AfD publiceerde, heeft geschokt gereageerd, terwijl een deelstaatminister van Thüringen sprak van een ‘alarmsignaal voor alle democratische krachten’.

Omid Nouripour, leider van de linkse Groenen, sprak op Twitter van een “zwarte dag voor onze democratie”, en zei dat de winst van AfD betekent dat “de democratische krachten van ons land solidariteit moeten zoeken om deze vijanden van Duitsland te bestrijden”.