Uit een nieuw rapport van VluchtelingenWerk Nederland blijkt dat het vluchtelingenbeleid nog steeds ‘de menselijke maat mist’ door ‘te strenge wetgeving en rigide procedures’. Volgens het rapport, getiteld Wegkijken en vooruitschuiven, leidt dit tot schrijnende situaties, onder andere doordat asielzoekers soms te lang moeten verblijven op locaties die niet geschikt zijn voor langdurig verblijf.
De voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, Frank Candel, hierover:
“In 2021 deden we voor het eerst onderzoek naar de menselijke maat en concludeerden toen dat asielzoekers en vluchtelingen door het systeem werden vermalen, van hun aankomst in Nederland tot en met hun integratie. Sinds die tijd zien we concrete verbeteringen, maar we constateren ook dat problemen van toen nog steeds actueel zijn of zich verder hebben uitgebreid
“De wachttijden voor verschillende procedures, waaronder de asielprocedure, en voor het regelen van praktische zaken, zoals de aanvraag van een BSN, lopen enorm op. Dit speelt zich bovendien af tegen de achtergrond van een opvangcrisis, waarbij asielzoekers en vluchtelingen in opvanglocaties verblijven die niet geschikt zijn voor langdurig verblijf.”
VluchtelingenWerk stelt concrete verbeterpunten voor, zoals beter onderzoek naar vluchtverhalen, het toestaan van verblijf bij familie of vrienden, beter onderzoek naar littekens en klachten van asielzoekers, het oprichten van een onafhankelijke commissie voor schrijnende situaties, en het direct verstrekken van een BSN bij het aanmeldproces.