Politiek

Bijna niemand binnen CDA ziet Wopke Hoekstra weer lijsttrekker worden

29-06-2023 21:12

Wopke Hoekstra, CDA
Wopke Hoekstra, CDA. Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

Binnen het CDA heerst onrust en bezorgdheid over de huidige staat van de partij. Met name over het leiderschap van Wopke Hoekstra zijn veel zorgen. Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat bijna niemand binnen de partij verwacht dat Hoekstra opnieuw de lijsttrekker zal worden, hoewel Hoekstra zelf deze conclusie nog niet heeft getrokken.

 

Lees ook: Woede, frustratie bij ledenvergadering CDA Limburg, ook over Hugo de Jonge

 

Daarnaast is er binnen de partij grote ontevredenheid over de aanpak van het stikstofprobleem en het recente falen van het landbouwakkoord. De combinatie van Hoekstra’s rollen als partijleider en minister van Buitenlandse Zaken wordt door velen als problematisch gezien.

Sterk, beschikbaar en betrokken leiderschap

De afdeling Zeeland dringt aan op veranderingen om het profiel van het CDA in de landelijke politiek te versterken en wil een extra congres in september als er deze zomer geen actie wordt ondernomen.

De afdeling Limburg heeft de politieke top in Den Haag opgeroepen om voor de zomer langs te komen voor een gesprek.

Er is een algemene roep om duidelijkheid over de richting van de partij en een sterk leiderschap dat beschikbaar en betrokken is.

De top van de partij komt komend weekend bijeen in de Verenigingsraad om de situatie te bespreken, en er wordt verwacht dat ze een kans krijgen om aan verbetering te werken.