Buitenland

Frankrijk: pantserwagens, 45.000 agenten, plunderingen, geweld

01-07-2023 12:01

Frankrijk
Nanterre, Parijs, Frankrijk, 1 juli 2023. (AP Photo/Lewis Joly)

PARIJS, 1 juli (Reuters) – Frankrijk ging zaterdag gebukt onder een vierde nacht van rellen, terwijl de familie van Nahel M, wiens schietpartij door een politieagent de onrust veroorzaakte, zich voorbereidde op de begrafenis van de tiener.

De regering zette ‘s nachts 45.000 politieagenten en meerdere pantservoertuigen in om de ergste crisis van het leiderschap van president Emmanuel Macron aan te pakken sinds de Gele Vesten-protesten.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er 994 mensen waren gearresteerd, vergeleken met 875 de nacht ervoor, in geweld dat volgens het ministerie op Twitter “minder hevig” was.

Nahel, een 17-jarige van Algerijnse en Marokkaanse afkomst, werd neergeschoten tijdens een verkeerscontrole op dinsdag in de Franse hoofdstad Nanterre. Een privébegrafenis zou later op zaterdag plaatsvinden, vertelden bronnen aan Reuters.

Wegen naar het uitvaartcentrum en de begraafplaats zouden worden afgesloten, zei een getuige van Reuters.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

De dood van Nahel, die op video werd vastgelegd, heeft langdurige klachten van arme en raciaal gemengde stedelijke gemeenschappen over politiegeweld en racisme opnieuw doen oplaaien. Macron heeft ontkend dat er sprake is van systemisch racisme binnen de Franse ordehandhavers.

Marseille, Lyon, Toulouse, Straatsburg, Lille

Gebouwen en voertuigen zijn in brand gestoken en winkels geplunderd tijdens de onrust, die zich over het hele land heeft verspreid, ook in steden als Marseille, Lyon, Toulouse, Straatsburg en Lille.

Meer dan 200 politieagenten zijn gewond geraakt en honderden relschoppers zijn gearresteerd, zei minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin, die eraan toevoegde dat hun gemiddelde leeftijd 17 jaar was.

Vrijdagavond werden 80 mensen gearresteerd in Marseille, waar veel mensen van Noord-Afrikaanse afkomst wonen.

Beelden op sociale media toonden een explosie die het oude havengebied van de zuidelijke stad op zijn grondvesten deed schudden, maar de autoriteiten zeiden niet te geloven dat er slachtoffers waren.

Relschoppers in het centrum van de op één na grootste stad van Frankrijk plunderden een wapenwinkel en stalen jachtgeweren, maar geen munitie, zei de politie. Eén persoon werd gearresteerd met een geweer waarschijnlijk uit de winkel, zei de politie. De winkel wordt nu bewaakt door de politie.

Plundering en geweld

De burgemeester van Marseille, Benoit Payan, riep de Franse regering op om extra troepen te sturen om “plundering en geweld” aan te pakken in de stad, waar zaterdag vroeg drie politieagenten licht gewond raakten.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

In Lyon, de op twee na grootste stad van Frankrijk, zette de politie pantserwagens en een helikopter in.

En in Parijs verwijderde de politie vrijdagavond demonstranten van het iconische plein Place de la Concorde.

Darmanin had de lokale autoriteiten gevraagd om het bus- en tramverkeer stil te leggen, terwijl Macron eerder ouders opriep om kinderen van de straat te houden.

Op de vraag in een televisiejournaal of de regering de noodtoestand zou kunnen uitroepen, zei Darmanin: “Heel eenvoudig, we sluiten geen enkele hypothese uit en we zullen na vanavond zien wat de president van de Republiek kiest.”

Noodtoestand 2005

De onrust heeft herinneringen opgewekt aan drie weken van landelijke rellen in 2005 die de toenmalige president Jacques Chirac dwongen de noodtoestand af te kondigen na de dood van twee jonge mannen die geëlektrocuteerd werden in een elektriciteitsonderstation toen ze zich verborgen voor de politie.

Spelers van het nationale voetbalteam gaven een zeldzame verklaring uit waarin ze opriepen tot kalmte. “Het geweld moet stoppen om plaats te maken voor rouw, dialoog en wederopbouw,” zeiden ze in een verklaring die op het Instagram-account van ster Kylian Mbappe werd geplaatst.

Plunderaars hebben sinds het begin van de rellen tientallen winkels geplunderd en zo’n 2000 voertuigen in brand gestoken.

Evenementen zoals twee concerten in het Stade de France aan de rand van Parijs werden afgelast, terwijl de organisatoren van de Tour de France zeiden dat ze klaar waren om zich aan te passen aan elke situatie wanneer de wielerwedstrijd maandag vanuit Spanje het land binnenkomt.

Crisisvergadering

Macron verliet een top van de Europese Unie in Brussel vroeg om een tweede crisisvergadering van het kabinet in twee dagen bij te wonen en vroeg sociale media om “de meest gevoelige” beelden van rellen te verwijderen en de identiteit bekend te maken van gebruikers die het geweld aanwakkeren.

Video’s op sociale media toonden stadslandschappen die in lichterlaaie stonden. Een tram werd in brand gestoken in de oostelijke stad Lyon en 12 bussen werden verwoest in een remise in Aubervilliers, ten noorden van Parijs.

Darmanin ontmoette vertegenwoordigers van Meta, Twitter, Snapchat en TikTok. Snapchat zei dat het een nultolerantie heeft voor inhoud die geweld promoot.

Franse koloniën

Een vriend van de familie van het slachtoffer, Mohamed Jakoubi, die Nahel heeft zien opgroeien, zei dat de woede werd gevoed door een gevoel van onrechtvaardigheid na incidenten van politiegeweld tegen etnische minderheden, velen uit voormalige Franse koloniën.

“We zijn het zat, wij zijn ook Fransen. We zijn tegen geweld, we zijn geen uitschot,” zei hij.

Sommige toeristen waren bezorgd, anderen steunden de protesten terwijl sommige westerse regeringen burgers waarschuwden om voorzichtig te zijn.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Parijs, Frankrijk

AP Photo/Lewis Joly.

 

“Racisme en problemen met de politie en minderheden zijn een belangrijk onderwerp en het is belangrijk om het aan te pakken,” zei de Amerikaanse toerist Enzo Santo Domingo in Parijs.

Discriminatie

In Genève benadrukte het VN-kantoor voor de rechten het belang van vreedzame vergadering en drong er bij de Franse autoriteiten op aan om ervoor te zorgen dat het gebruik van geweld door de politie niet discriminerend was. Frankrijk reageerde door te zeggen dat elke beschuldiging van systematische discriminatie bij de ordehandhavers “volledig ongegrond” was.

De politieman die volgens de aanklagers toegaf een dodelijk schot op de tiener te hebben afgevuurd, zit in voorlopige hechtenis onder formeel onderzoek voor vrijwillige doodslag, wat gelijk staat aan een aanklacht in Angelsaksische rechtsgebieden.

Zijn advocaat, Laurent-Franck Lienard, zei dat zijn cliënt op het been van de bestuurder had gericht, maar werd gestoten toen de auto wegreed, waardoor hij op zijn borst schoot. “Het is duidelijk dat (de agent) de bestuurder niet wilde doden,” zei Lienard op BFM TV.