Meta lanceert donderdag Twitter-killer Threads

04-07-2023 10:25

3 juli (Reuters) – Meta Platforms is van plan om een microblog-app met de naam Threads te lanceren, een paar dagen nadat Twitter-baas Elon Musk kritiek kreeg door een tijdelijke limiet aan te kondigen voor het aantal berichten dat gebruikers kunnen lezen op de sociale mediasite.

Threads wordt naar verwachting donderdag uitgebracht en stelt gebruikers in staat om volgers van fotodeelplatform Instagram te behouden en dezelfde gebruikersnaam te gebruiken, zo blijkt uit een vermelding in de App Store van Apple.

Directe uitdaging voor Twitter

De uitrol vormt een directe uitdaging voor Twitter, dat met talloze controverses te maken heeft gehad sinds Musk het bedrijf in 2022 voor 44 miljard dollar kocht.

Vorige week kondigde de Tesla-miljardair een reeks nieuwe beperkingen aan op de app, waarbij hij het aantal tweets dat gebruikers per dag kunnen bekijken beperkte.

Hoewel alternatieve microblogsites – zoals Mastodon en Blue Sky – een toename in het aantal gebruikers hebben gezien sinds de overname door Musk, is geen van beide in staat geweest Twitter uit te dagen.

Instagram Stories

Maar Instagram heeft al honderden miljoenen geregistreerde gebruikers en heeft een geschiedenis van het introduceren van nieuwe functies op basis van het succes van andere sociale mediabedrijven.

In 2016 voegde het een functie genaamd “stories” toe aan Instagram, of berichten van gebruikers die na een bepaalde tijd verdwijnen, als reactie op de stijgende populariteit van Snapchat.

Meer recentelijk heeft het bedrijf met de korte videofunctie “Reels” geprobeerd om de opkomst van TikTok uit te dagen.

Geloofwaardige bedreiging

De lancering van Threads vormt een geloofwaardige bedreiging voor Twitter onder Musk, wiens pogingen om de inkomsten te verhogen en het platform zijn eigen imago te geven op hevige kritiek zijn gestuit.

Meta reageerde niet onmiddellijk op een verzoek van Reuters om commentaar over een soortgelijke lancering op de Google Play Store. Reuters heeft Twitter benaderd voor commentaar.