Buitenland

‘Catastrofale gevolgen voor Europa als oorlog in Oekraïne escaleert’

11-07-2023 10:40

Nuclear explosion
Shutterstock.

11 juli (Reuters) – Europa zal als eerste te maken krijgen met “catastrofale gevolgen” als de oorlog in Oekraïne escaleert, zo citeerde het persbureau RIA dinsdag Konstantin Gavrilov, een in Wenen gevestigde Russische diplomaat en senior veiligheidsonderhandelaar.

Door plannen aan te kondigen om de wapenleveranties aan Oekraïne op te voeren, maken de Verenigde Staten duidelijk dat ze niet geïnteresseerd zijn in een diplomatieke oplossing, zei Gavrilov.

Gavrilov, die de Verenigde Staten beschuldigde van het aansturen op een dergelijke escalatie, sprak toen NAVO-landen een top hielden in Vilnius.

Geen verandering nucleaire houding Rusland

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dinsdag dat de NAVO heeft geen verandering heeft gezien in de nucleaire houding van Rusland, ondanks de aankondiging dat het kernwapens stationeert in Wit-Rusland.

“De nucleaire retoriek van Rusland is roekeloos en gevaarlijk. NAVO-bondgenoten houden nauwlettend in de gaten wat Rusland doet; tot nu toe hebben we geen veranderingen gezien in de Russische nucleaire opstelling die een verandering van ons vereisen, maar we zullen waakzaam blijven,” zei Stoltenberg voor een top van NAVO-leiders in Vilnius.