Buitenland

Noord-Korea vuurt twee raketten af, reactie op aankomst onderzeeër VS

19-07-2023 11:23

Kim Jong-un Noord-Korea Dochter
Deze foto verstrekt op 19 november 2022 door de Noord-Koreaanse regering toont de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, links, en zijn dochter. Zij inspecteren een Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket op Pyongyang International Airport in Pyongyang, Noord-Korea, vrijdag 18 november 2022. Agency/Korea News Service via AP)

TOKYO/SEOUL, 19 juli (Reuters) – Noord-Korea vuurde woensdag vroeg twee ballistische raketten af in oostelijke richting, zeiden de Japanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten, enkele uren nadat een Amerikaanse onderzeeër met ballistische raketten voor het eerst in vier decennia in een Zuid-Koreaanse haven was aangekomen.

 

Lees ook: Zuid-Korea: ‘Nucleaire provocatie Noord-Korea betekent einde regime’

 

De USS Kentucky, een nucleair bewapende ballistische raketonderzeeër van de Ohio-klasse (SSBN), deed de haven aan in de zuidoostelijke stad Busan. De aankomst viel samen met het begin van besprekingen tussen de geallieerden om hun reacties te coördineren in het geval van een nucleaire oorlog met Noord-Korea.

Nucleaire paraplu

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol, die aan boord van de onderzeeër was, zei dat de aankomst van de onderzeeër de vastberadenheid van de alliantie onderstreepte om Amerikaanse strategische middelen in te zetten en de mogelijkheden van de Amerikaanse nucleaire paraplu te verbeteren.

“We zullen het Noord-Korea onmogelijk maken om ooit aan een nucleaire provocatie te denken, en hebben duidelijk gewaarschuwd dat als het dat toch doet, dit zal leiden tot het einde van zijn regime,” zei Yoon in een toespraak.

Beide raketten die door Noord-Korea werden afgevuurd leken buiten de exclusieve economische zone van Japan te zijn gevallen, zei het Japanse Ministerie van Defensie.

Ernstige provocaties

De Joint Chiefs of Staff (JCS) van Zuid-Korea riep het Noorden op om dergelijke lanceringen te staken.

“Wij veroordelen de opeenvolgende lanceringen van ballistische raketten door Noord-Korea met klem als ernstige provocaties die de vrede en stabiliteit van het Koreaanse schiereiland en de internationale gemeenschap ondermijnen en een duidelijke schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad zijn,” zei het JCS in een verklaring.

Het Amerikaanse leger zei op de hoogte te zijn van de raketlanceringen en nauw overleg te voeren met haar bondgenoten en partners.

Destabiliserende invloed

De lanceringen lijken geen onmiddellijke bedreiging te vormen voor de Verenigde Staten of haar bondgenoten, maar de gebeurtenissen benadrukken de destabiliserende invloed van het illegale wapenprogramma van Noord-Korea, zei het Amerikaanse Indo-Pacific Command in een verklaring.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Noord-Korea

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP.

 

De eerste raket bereikte een hoogte van 50 km en had een bereik van 550 km, terwijl de tweede 50 km hoog reikte en 600 km vloog, vertelde de Japanse minister van Defensie Yasukazu Hamada aan verslaggevers.

Japan heeft via diplomatieke kanalen geprotesteerd tegen de raketlanceringen, zei hij.

Hwasong-18

De beschieting komt bijna een week nadat Noord-Korea zijn nieuwste intercontinentale ballistische raket Hwasong-18 testte, een lancering die volgens Pyongyang een waarschuwing was voor de Verenigde Staten en andere tegenstanders.

Dinsdag vluchtte ook een Amerikaanse soldaat die een disciplinaire maatregel moest ondergaan over de inter-Koreaanse grens naar Noord-Korea. Washington zei dat de soldaat vermoedelijk in Noord-Koreaanse hechtenis is, waardoor een nieuwe crisis tussen de twee vijanden is ontstaan.

“De recente afvuring van ballistische raketten door Noord-Korea heeft waarschijnlijk niets te maken met een Amerikaanse soldaat die de inter-Koreaanse grens is overgestoken, maar zo’n incident helpt ook niet echt,” zei Leif-Eric Easley, een professor aan de Ewha Universiteit in Seoel.

Noord-Korea is “ongetwijfeld tegen” een nieuwe nucleaire oorlogsplanningsgroep van de VS en Zuid-Korea, die dinsdag voor het eerst bijeenkwam, en tegen het bezoek van de Amerikaanse onderzeeër voor nucleaire ballistische raketten, zei hij.