Klimaat

Offshore windmolenprojecten in crisis, twijfel over economische haalbaarheid

22-07-2023 18:42

Windmolens
Shutterstock.

Miljarden dollars aan geplande investeringen in offshore windprojecten zijn deze week verdampt. Dit roept zorgen op over de economische haalbaarheid van dergelijke initiatieven.

Stijgende kosten en uitdagende marktomstandigheden verstoren offshore windprojecten wereldwijd op een moment dat er dringend behoefte is aan hernieuwbare energiebronnen. Bijvoorbeeld om stroomnetwerkbelasting tegen te gaan en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

Bredere spanningen in offshore windsector

Bloomberg geeft een opsomming van afgeblazen windmolenprojecten: een dochteronderneming van het Spaanse Iberdrola SA heeft zich terug getrokken uit een contract om stroom te leveren vanaf een windmolenpark voor de kust van Massachusetts, de Deense ontwikkelaar Orsted A/S verloor een aanbesteding om offshore windenergie te leveren aan Rhode Island vanwege stijgende kosten en het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall AB heeft plannen voor een Brits windpark afgeblazen vanwege de inflatie.

De annulering van deze projecten geeft de bredere spanningen aan in de offshore windsector. De stijgende kosten van essentiële materialen zoals staal en diensten, gespecialiseerde vaartuigen voor de installatie van turbines, in combinatie met stijgende rentetarieven, hebben deze projecten financieel belastend gemaakt.

Meer fondsen nodig

Om hun doelstellingen voor offshore windenergie te bereiken, moeten regeringen mogelijk meer fondsen toewijzen. De levensvatbaarheid van deze projecten in de toekomst is afhankelijk van het veiligstellen van hogere stroomprijzen terwijl vertragingen juist zorgen voor een verhoogde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.