Klimaat

Klimaatopwarming speelt ‘overweldigende rol’ in hittegolven

25-07-2023 07:31

Bosbrand, Rhodos, Griekenland
(AP Photo/Nicolas Nanev)

SINGAPORE, 25 juli (Reuters) – Door de mens veroorzaakte klimaatverandering heeft een “absoluut overweldigende” rol gespeeld in de extreme hittegolven die deze maand over Noord-Amerika, Europa en China trokken, volgens een dinsdag gepubliceerde beoordeling door wetenschappers.

De hele maand juli heeft extreem weer over de hele planeet verwoestingen aangericht, met temperaturen die records braken in China, de Verenigde Staten en Zuid-Europa, en bosbranden, watertekorten en een stijging van het aantal ziekenhuisopnames door hitte veroorzaakten.

In het weekend werden duizenden toeristen geëvacueerd van het Griekse eiland Rhodos om te ontsnappen aan bosbranden veroorzaakt door een recordbrekende hittegolf.

Door mens veroorzaakte klimaatverandering

Zonder door de mens veroorzaakte klimaatverandering zouden de gebeurtenissen van deze maand “extreem zeldzaam” zijn geweest, volgens een studie van World Weather Attribution, een wereldwijd team van wetenschappers dat de rol van klimaatverandering in extreem weer onderzoekt.

“Europese en Noord-Amerikaanse temperaturen zouden vrijwel onmogelijk zijn geweest zonder de effecten van klimaatverandering,” zei Izidine Pinto van het KNMI, één van de auteurs van de studie, tijdens een briefing met journalisten. “In China was de kans ongeveer 50 keer zo groot dat het zou gebeuren in vergelijking met het verleden.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Bosbrand, Rhodos, Griekenland

(AP Photo/Nicolas Nanev)

 

Het World Weather Attribution-team schatte dat de stijgende broeikasgasconcentraties de Europese hittegolf 2,5 Celsius heter maakten dan anders het geval zou zijn geweest. Ze hebben ook de Noord-Amerikaanse hittegolf met 2°C en die in China met 1°C doen toenemen.

Schade aan gewassen en vee

Naast de directe gevolgen voor de menselijke gezondheid, heeft de hitte ook op grote schaal schade aan gewassen en vee veroorzaakt, aldus de wetenschappers, waarbij de Amerikaanse maïs- en sojaoogsten, Mexicaans vee, Zuid-Europese olijven en Chinees katoen allemaal zwaar getroffen zijn.

El Niño heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de extra hitte in sommige regio’s, maar de stijgende broeikasgassen waren de belangrijkste factor, aldus de wetenschappers, en hittegolven zullen steeds waarschijnlijker worden als de uitstoot niet wordt teruggedrongen.

2 graden Celsius

Ze schatten dat langdurige periodes van extreme hitte waarschijnlijk om de twee tot vijf jaar zullen voorkomen als de gemiddelde temperatuur wereldwijd 2°C boven het pre-industriële niveau uitstijgt. Momenteel zijn de gemiddelde temperaturen naar schatting meer dan 1,1°C gestegen.

“De gebeurtenissen waar we naar hebben gekeken zijn niet zeldzaam in het huidige klimaat,” zei Friederike Otto, een wetenschapper van het Grantham Institute for Climate Change in Londen, tijdens de briefing. “Vanuit klimatologisch oogpunt is het niet verrassend dat deze gebeurtenissen tegelijkertijd plaatsvinden.

“Zolang we fossiele brandstoffen blijven verbranden, zullen we steeds meer van deze extremen zien,” zei ze. “Ik denk niet dat er ooit sterker bewijs is geleverd voor een wetenschappelijke vraag.”