Buitenland

‘VS al sinds jaren ’30 op hoogte van niet-menselijke intelligente levensvormen’

26-07-2023 18:59

WASHINGTON (AP) – De VS verbergt een al lang bestaand programma dat ongeïdentificeerde vliegende objecten opspoort en ‘reverse-engineert, getuigde een voormalige inlichtingenofficier van de luchtmacht woensdag aan het Congres. Het Pentagon heeft zijn beweringen ontkend.

Lees ook: VS senator Rubio: ‘Er zijn meer klokkenluiders over buitenaardse objecten’

De langverwachte getuigenis van gepensioneerd majoor David Grusch voor een subcommissie van het House Oversight was de laatste uitstap van het Congres in de wereld van UAP‘s – of “unidentified aerial phenomena,” wat de officiële term is die de Amerikaanse regering gebruikt in plaats van UFO‘s. De UAP’s worden ook wel “ongeïdentificeerde luchtverschijnselen” genoemd.

Reverse engineering

Hoewel de studie van mysterieuze vliegtuigen of objecten vaak praatjes oproept over buitenaardse wezens en “kleine groene mannetjes”, hebben Democraten en Republikeinen de afgelopen jaren aangedrongen op meer onderzoek als een zaak van nationale veiligheid vanwege de bezorgdheid dat waarnemingen door piloten in verband kunnen worden gebracht met Amerikaanse tegenstanders.

Lees ook: Klokkenluiders veiligheidsdienst VS: ‘Overheid in bezit buitenaardse voertuigen, objecten’

Grusch zei dat hij in 2019 door het hoofd van een taskforce van de overheid over UAP’s werd gevraagd om alle zeer geheime programma’s met betrekking tot de missie van de taskforce te identificeren. Op dat moment was Grusch gedetacheerd bij het National Reconnaissance Office, het agentschap dat Amerikaanse spionagesatellieten beheert.

“Tijdens mijn officiële werkzaamheden werd ik op de hoogte gebracht van een UAP-crash retrieval en reverse engineering programma dat al meerdere decennia loopt en waartoe ik geen toegang had,” zei hij.

Doofpot

Gevraagd of de Amerikaanse regering informatie had over buitenaards leven, zei Grusch dat de VS waarschijnlijk al sinds de jaren 1930 op de hoogte was van activiteit door “niet-menselijke levensvormen”.

Het Pentagon heeft de beweringen van Grusch over een doofpotaffaire ontkend. In een verklaring zei Sue Gough, woordvoerster van het Ministerie van Defensie, dat onderzoekers “geen verifieerbare informatie hebben ontdekt om beweringen te staven dat er in het verleden programma’s bestonden of bestaan voor het bezit of de reverse-engineering van buitenaardse materialen”. De verklaring ging niet in op UFO’s waarvan niet wordt vermoed dat het buitenaardse objecten zijn.

Grusch zegt dat hij na zijn ontdekking een klokkenluider van de overheid is geworden en dat hij te maken heeft gekregen met represailles omdat hij naar buiten is getreden. Hij wilde niet specifieker zijn over de vergeldingstactieken en verwees daarbij naar een lopend onderzoek.

“Het was erg brutaal en erg ongelukkig, sommige van de tactieken die ze gebruikten om mij zowel professioneel als persoonlijk te kwetsen,” zei hij.

Transparantie

Afgevaardigde Glenn Grothman (Republikeinen, Wisconsin) zat de hoorzitting van het panel voor en grapte tegen een volgepakt publiek: “Welkom bij de spannendste subcommissie in het Congres deze week.”

Maar leden van beide partijen vroegen Grusch naar zijn onderzoek naar UFO’s en de gevolgen die hij ondervond.

“Ik neem aan dat u aanvoert dat we echte transparantie en rapportagesystemen nodig hebben, zodat we duidelijkheid krijgen over wat er daarbuiten gebeurt,” zei afgevaardigde Jamie Raskin, (Democraten, Maryland).

UFO-meldingen

Sommige wetgevers bekritiseerden het Pentagon voor het niet verstrekken van meer details in een geheime briefing of het niet vrijgeven van beelden die aan het publiek getoond konden worden. Tijdens eerdere hoorzittingen lieten functionarissen van het Pentagon een video zien die gemaakt was vanuit een F-18 militair vliegtuig waarop een beeld te zien was van een ballonachtige vorm.

Ambtenaren van het Pentagon zeiden in december dat ze “enkele honderden” nieuwe meldingen hadden ontvangen sinds ze een hernieuwde poging deden om meldingen van UFO’s te onderzoeken.

Op dat moment “hebben we nog niets gezien, en we zijn er nog steeds erg vroeg bij, dat ons zou doen geloven dat een van de objecten die we hebben gezien van buitenaardse oorsprong is,” zei Ronald Moultrie, de ondersecretaris van defensie voor inlichtingen en veiligheid. “Elk ongeautoriseerd systeem in ons luchtruim beschouwen we als een bedreiging voor de veiligheid.”